Home > General > Inici de mes satisfactori en els mercats europeus

Inici de mes satisfactori en els mercats europeus

02/06/2023

Després de tancar el maig com el pitjor mes de l’any, el selectiu espanyol inicia el juny amb bon peu i tanca la jornada amb una pujada de l’1,3%. De la mateixa manera, gràcies a les bones dades macroeconòmiques presentades en la sessió d’ahir, la resta de parquets europeus també posaven el llacet de color verd a la jornada.
A Alemanya la dada d’atur del mes de maig es va incrementar menys del que es preveia i la taxa d’atur es va mantenir en el 5,6% i la dada d’inflació preliminar del mes de maig es va moderar més del que s’esperava.
L’IPC alemany s’ha suavitzat aquest mes fins al 6,1% interanual des del 7,2% de l’abril, mínims des del febrer’22. En aquest sentit, L. de Guindos va reconèixer que el descens ha estat major del que esperava el BCE. Quant a la dada de l’IPC de tota la zona euro, les referències conegudes entre abans d’ahir i ahir en les principals economies de la regió apunten que la taxa d’inflació serà més baixa que les previsions. I aquest és un factor clau per al Banc Central Europeu (BCE) i lleva pressió al BCE de cara a la seva pròxima reunió. Finalment, aquesta va acabar mostrant una caiguda rellevant degut a la caiguda en picat del preu de la energia i, per altra banda, els aliments processats i frescos van pujar a un menor ritme durant el mes de maig.
Als EUA el text per arribar a un acord per apujar el sostre del deute ha superat el seu primer tràmit parlamentari a la Cambra de Representants, amb el suport dels diputats demòcrates necessaris per compensar als radicals republicans que hi han votat en contra, el projecte de llei serà ratificat i passarà al Senat on es podria aprovar el cap de setmana.
Pel que fa a la Fed, en el seu Llibre Beix l’economia dels Estats Units ja mostra signes de refredament en les últimes setmanes a mesura que la contractació i la inflació disminueixen lleument. “L’ocupació va augmentar en la majoria dels districtes, encara que a un ritme més lent que en informes anteriors.” “Els preus van augmentar moderadament durant el període de l’informe, tot i que es van desaccelerar en molts districtes.”
Les vacants de llocs de treball tornen a disparar-se per sobre dels 10 milions als EUA, una lectura bastant més alta que no s’esperava. Si les dues anteriors lectures constataven en una certa manera el refredament del mercat laboral que vol la Reserva Federal per a evitar majors pressions salarials que empitjorin la inflació, la de l’abril ha donat no ha estat així.

Categories: General Tags: