La Comissió Europea reitera la utopia de la recuperació en ‘V’

08/07/2020 Escriu un comentari

Els selectius europeus obrien la segona sessió de la setmana amb correccions després d’un inici fulgurant de la setmana impulsats per les bones noves procedents del continent asiàtic. Malgrat això, ahir, amb l’increment de casos de virus i els dubtes que estan tornant a aparèixer sobre possibles nous confinaments en diverses economies, va servir per veure consolidacions de beneficis. A més a més, la nova compareixença dels representants de la Comissió Europea refermant-se en la idea que no serà possible veure una recuperació en forma de V en l’economia del Vell Continent va calmar els ànims inversors en actius més arriscats. Van afegir que Europa caurà en recessió aquest any i que les previsions de recuperació de cara al 2021 s’han vist reduïdes, en què els països que més patiran seran Espanya, Itàlia i França. Caldrà seguir de ben a prop les negociacions entre els diversos països per tal d’arribar a un acord per al pla de reconstrucció econòmica europea, que podria ser dels pocs estímuls que podrien canviar dràsticament cap a millor aquestes dèbils previsions. A tancament de sessió europea, cap dels selectius més representatius de l’oest dels Urals sobrepassava el -2% en les caigudes. A l’altra banda de l’Atlàntic, els selectius de Wall Street obrien mixtos, en què destacava positivament el rendiment del selectiu tecnològic Nasdaq Composite, que continuava en el seu esforç per tornar a la fita de màxims històrics.

Categories: General Tags:

La Xina guia els mercats per la senda alcista

07/07/2020

La setmana començava enmig de dubtes arreu del món després de l’increment de casos de virus. Malgrat això, a l’inici de la sessió europea es coneixien les bones dades macroeconòmiques asiàtiques, que venien d’acord amb les que es coneixien la setmana passada del PMI Caixin xinès. A més a més d’això, el Banc Central de la Xina duia a terme una nova injecció de liquiditat al mercat, sumat a una nova aparició en què ha afirmat que estarà damunt de l’economia i l’ajudarà tant com faci falta perquè segueixi recuperant-se. Europa, amb el punt de mira posat a la Xina, que va ser el primer país a reconèixer públicament casos del virus, té com a brúixola el país asiàtic i les bones dades conegudes ahir van impulsar els selectius del Vell Continent durant tota la sessió, en què la majoria de mercats més representatius van tancar amb pujades per sobre del punt i mig percentual. Per la part macroeconòmica europea es reprenien les negociacions per part dels diversos països de la UE per tal d’intentar arribar a un acord per a la propera reunió en relació amb el fons de recuperació econòmica que es durà a terme a mitjan aquest mes amb la intenció de poder-lo utilitzar abans d’acabar l’any 2020. A l’altra banda de l’Atlàntic, els selectius de Wall Street iniciaven la sessió inundats d’optimisme i destacaven de nou les pujades de les famoses FANG+, que van aconseguir marcar nous màxims històrics en el selectiu tecnològic per excel·lència, el Nasdaq Composite.

Categories: General Tags:

Sense referències de Wall Street

04/07/2020

Les bones dades del mercat laboral dels Estats Units, publicades al tancament de la sessió de dimecres quan al Vell Continent ja pràcticament anàvem a dormir, va fer que dijous els mercats europeus tinguessin una obertura esplèndida, amb pujades que tancarien la sessió amb guanys del 3,75% per part del selectiu espanyol. Les notícies positives sobre els avenços en la vacuna de la Covid-19 no feien més que animar els ànims dels parquets mundials. No obstant això, tanquem la primera setmana estiuenca d’aquest estrany 2020 amb correccions, les quals poden portar l’IBEX-35 a perdre el nivell dels 7.400 punts. Un dels sectors encarregats de tenyir de vermell el parquet espanyol ha estat la banca, fet que s’interpreta com una recollida de beneficis per part dels inversors. Aquest tancament de setmana ve marcat per la falta de referències per part de Wall Street, amb els mercats tancats per l’avançament del festiu del Dia de la independència, que aquest any cau en dissabte 4 de juliol. Atents la setmana vinent, com de costum en aquests últims temps, als rebrots que vagin sorgint arreu del món, amb el focus preocupant dels Estats Units, on l’augment dels casos de contagi és preocupant. La cautela per les tensions entre la Xina i els Estats Units per la llei de seguretat de Hong Kong també mantindrà els mercats amb atenció. D’altra banda, les dades macroeconòmiques estan sent un bàlsam per als mercats, ja que les seves publicacions se situen per sobre de les expectatives del mercat. Que tingueu tots un bon cap de setmana d’estiu i llibertat!

Categories: General Tags:

Els EUA catapulten les borses a l’alça

03/07/2020

De nou, les novetats macroeconòmiques procedents des dels Estats Units sorprenen a l’alça, demostrant una vegada més el motiu del diferencial entre la recuperació de la borsa americana i la borsa europea. En aquest cas, s’han publicat les dades de creació de nous llocs de treball, que s’ha situat en 4,8 milions per al mes de juny, un nombre exponencialment per sobre del que s’esperava per aquesta lectura. L’economia americana està recuperant a passos de gegant l’activitat que es duia a terme prèviament a l’estat d’alarma. Sumat a aquesta gran notícia, les filtracions de diverses empreses del sector sanitari respecte dels avenços que suposadament estan fent en la recerca de la nova vacuna contra la Covid-19 han inundat els selectius globals d’optimisme.  La sessió al Vell Continent va aconseguir finalitzar amb severes apreciacions, generalment per sobre del 2,5%, amb l’excepció del FTSE-100, que ho feia lleugerament per sota de l’1,5%. El país que liderava les pujades va ser el nostre veí del sud, Espanya, amb un IBEX-35 que s’apreciava un 3,74%, després de ser el més castigat durant el 2020. A l’altra banda de l’Atlàntic, els selectius de Wall Street cotitzaven amb moderades pujades per últim dia de la setmana i amb horari reduït, ja que avui se celebra la festivitat del Dia de la independència.
El tipus de canvi eurodòlar es va mantenir relativament estable, amb una lleugera apreciació del dòlar respecte de l’euro per situar-se a nivells d’1,123 a tancament europeu.

Categories: General Tags:

Milloren les dades macroeconòmiques als EUA

02/07/2020

Les dades macroeconòmiques provinents d’Amèrica han servit per començar amb molt bon peu el tercer trimestre de l’any. En aquest cas, l’índex ISM de manufactures, que mesura l’activitat nacional de les fàbriques americanes, ha resultat estar molt per sobre del que s’esperava el consens d’analistes enquestat prèviament, i situant-se de nou en període d’expansió a nivells de 52,6 deixant molt enrere la darrera lectura de 43,1. Sumades a aquestes dades, s’ha vist un creixent de l’ocupació i un augment en les despeses dels consumidors, en canvi, per la part menys bona, aquestes millores de l’activitat econòmica han vingut de la mà amb nous repunts de rebrots al continent americà, que de moment estan controlats. Malgrat això, els inversors romanen més preocupats per la qüestió sanitària i per possibles nous confinaments en cas que la pandèmia torni a ressorgir passada l’època estival. Tal com avançàvem dimarts, la temàtica de la guerra comercial entre els EUA i la Xina tornaria a ser protagonista, i ahir es coneixien noves tensions relatives a les noves lleis que ha imposat el país oriental a Hong Kong, amb què el país americà no està d’acord i així ho ha fet públic. Pel que fa als selectius europeus, es va viure una sessió mixta sense un rumb clar i amb escasses desviacions respecte a les cotitzacions dels dia anterior, mentre que a Wall Street els dubtes calaven i a tancament de la sessió europea també cotitzaven en to mixt.

Categories: General Tags:

Fi de trimestre

01/07/2020

S’acaba un dels pitjors trimestres de tota la història econòmica, degut als efectes col·laterals d’un confinament generalitzat arreu del món. La nova casuística ha afectat de ple en totes les economies globals, que han recollit àmplies pèrdues a nivell governamental i corporatiu durant aquests últims tres mesos. A partir d’aquí, el tercer trimestre serà clau per començar a veure més clar l’horitzó a l’hora de poder estimar quines seran les dades de creixement del PIB més acotades de cara a final d’any, enmig dels continus temors de possibles rebrots del virus. Cal recordar que amb l’inici del juliol, temes com les eleccions generals als Estats Units, amb Joe Biden i Donald Trump com a candidats, la guerra comercial o les negociacions de Brexits tornaran a prendre un protagonisme perdut en segon pla davant de la crisi sanitària mundial. Mentrestant, des del veí del sud arribaven notícies procedents del Banc d’Espanya, que instava el govern a proposar polítiques econòmiques ambicioses per tal de donar un impuls totalment necessari després de veure els molt dèbils pronòstics que s’esperen de cara a final d’any. Pel que fa als selectius del Vell Continent, la jornada va estar protagonitzada per moderades correccions durant tota sessió, coincidint amb els típics rebalanceigs trimestrals de carteres de fons de pensions o hedge funds aportant severa volatilitat al mercat. A l’altra banda de l’Atlàntic els selectius de Wall Street sumaven positivament a tancament de la sessió europea.

Categories: General Tags:

Europa comença la setmana amb bon peu

30/06/2020

A mesura que s’apropa l’època estival, els inversors europeus comencen a recuperar les ganes d’incrementar la ponderació en actius de risc. L’arribada de nou del turisme a Europa, a més a més de les bones dades que s’estan coneixent dels escassos rebrots del virus, sumat a la cada dia més viable possibilitat de tenir un nou fons de recuperació econòmica al Vell Continent va impulsar les borses a l’alça durant la primera sessió de la setmana, de la mateixa manera que la divisa única mostrava una lleugera apreciació respecte del dòlar a tancament europeu. El fort diferencial de recuperació que hi ha hagut entre Wall Street, que ha arribat a fer màxims històrics, i Europa, ha estat molt gran, fet que molts inversors veuen com una oportunitat per tornar a mirar de ben a prop el nostre continent. Els selectius europeus aconseguien tancar amb apreciacions superiors als 70 punts bàsics en mercats més representatius, mentre que a l’altra banda de l’Atlàntic l’obertura als Estats Units era amb lleugeres pujades, que a mesura que avançava la sessió prenien impuls alcista després de les fortes correccions vistes a tancament de la setmana anterior. En clau britànica, segueixen les incerteses en les negociacions del Brexit, un tema que semblava que havia perdut pes, però que tornarà a prendre protagonisme a mesura que s’acosti el termini pactat per arribar a nous acords amb la Comissió Europea.

Categories: General Tags:

Les notícies de rebrots no ajuden els mercats

27/06/2020

La jornada d’ahir s’anava debatent entre el terreny positiu i el negatiu. Positivament aquesta setmana han pesat els indicadors de confiança, que han mostrat uns resultats més bons dels previstos. Els rebrots en diferents zones geogràfiques de la Covid-19 han sigut els principals detractors. Alguns estats americans han aturat els processos de reobertura. L’IBEX-35 és un dels índexs que van anar de més a menys durant la jornada. Com és habitual en una jornada de correccions, els sector més cíclics (entre els quals el financer) se situaven entre els més castigats i els sectors més defensius, com Almirall, Naturgy, Endesa o Red Eléctrica, eren els que millor van resistir. Les companyies aèries a Europa també estaven a l’una de les notícies: (i) llum verd a un pla de rescat per a Lufthansa i (ii) rumors que Holanda estaria planejant fer el mateix amb KLM. Altres actius com el petroli també giraven direcció i cedien terreny. Cal destacar que tot i ser un dia més favorable per als actius considerats refugi (bons governamentals), l’or també cotitzava a la baixa resistint-se a assolir els nivells de 1.800. El dòlar americà pujava respecte a l’euro, situant el seu encreuament prop d’1,12. Us desitgem un molt bon cap de setmana

Categories: General Tags:

L’FMI empitjora les expectatives

26/06/2020

La jornada que coincidia amb el festiu de Sant Joan va estar marcada per la dosi de realisme que van aportar al mercat els portaveus del Fons Monetari Internacional. Les previsions de creixement de cara al final del 2020 tornaven a empitjorar i alertaven que la recuperació seria més lenta del que molts experts descomptaven. En línia amb el que van dir els portaveus de l’FMI, el Banc Central europeu va refermar la improbabilitat de veure una recuperació econòmica en forma de V i van alertar de les afectacions que tindrien les dues regions geogràfiques més danyades pel confinament, com han estat Espanya i Itàlia, dos països que depenen directament i indirectament dels ingressos relacionats amb el turisme per al creixement del PIB. Conjuntament amb el gerro d’aigua freda que queia sobre el mercat, se sumaven noves onades de virus en diversos estats d’Amèrica del nord a més de focus localitzats per Europa. Els inversors aprofitaven per consolidar beneficis i es veien severes correccions superiors als 3 punts percentuals en la majoria de selectius europeus. Wall Street, contagiada negativament pel sentiment europeu, també corregia amb força. Malgrat les caigudes sofertes dimecres, la sessió d’ahir es vivia amb moderades pujades al Vell Continent que ajudaven a recuperar parcialment part de les caigudes del dia anterior. Des dels Estats Units els selectius obrien amb un lleuger impuls alcista tot i que cotitzaven mixtos a tancament de la sessió europea.

Categories: General Tags:

Els PMI europeus sorprenen a l’alça

24/06/2020

Ahir el dia s’iniciava a l’alça amb la publicació de diversos PMI europeus, entre els quals destacaven els bon números del nostre país veí, França, on sorprenien molt a l’alça tornant-se a situar-se en fase d’expansió, més en concret a nivells de 51,3 per la lectura de juny, ja deixant molt enrere els nivells d’11,1 vistos a l’abril. Per la seva banda, la potència industrial europea, Alemanya, també millorava la seva última lectura i mostrava certa recuperació de l’economia, fet que tornava a donar confiança als inversors en el Vell Continent. Referent al nostre altre país veí, es rumorejava que el govern espanyol podria dur a terme algun tipus d’ajuda econòmica als bancs en cas que la moratòria de les empreses s’incrementi en excés, per tal que no afectin els seus balanços, posant en context que el selectiu IBEX-35 està altament bancaritzat. Pel que fa als Estats Units, s’han tornat a alterar els ànims degut les declaracions d’un dels assessors de la Casa Blanca, Peter Navarro, que afirmava que les relacions comercials amb la Xina estaven pràcticament sentenciades. Donald Trump, en plena campanya electoral per tal de revalidar la seva candidatura, va haver d’intervenir i intentar contextualitzar les paraules del seu assessor, fet que va aconseguir frenar l’allau de vendes que s’havia començat a veure al mercat americà. Malgrat aquest fet, ahir s’anunciaven noves compres de matèries primeres importades dels Estats Units per part de la Xina i Wall Street obria amb lleugeres pujades.

Categories: General Tags: