Rebot a les borses

22/09/2021 Escriu un comentari

Ahir els mercats van decantar-se pel verd després d’un dilluns de correccions força rellevants arreu del món. Els ànims es van calmar amb la possibilitat d’una afectació limitada sobre la resta de l’economia de la comentada fallida del gegant immobiliari Evergrande.
Els principals índexs europeus van cotitzar amb variacions a l’alça de prop d’un punt percentual, després de declaracions de diversos membres del Banc Central Europeu, com ara la presidenta Lagarde, De Guindos i Enria. D’altra banda, la Comissió Europea va afirmar que tindria sentit que la vacuna d’AstraZeneca estigués a la llista de les acceptades pels Estats Units de cara a la reobertura de fronteres que el país preveu fer a partir del mes de novembre.
Creuant l’Atlàntic, als Estats Units les alces van ser més moderades, sent el Nasdaq el que liderava els guanys. En l’esfera econòmica destaquem la publicació de vàries dades relacionades amb el sector immobiliari, com ara la positiva evolució dels permisos de construcció, que es va situar el mes d’agost en 1.728 milions davant dels 1.600 milions esperats i els 1.630 milions de l’anterior lectura. Els inicis de construcció d’habitatges també van sorprendre a l’alça, així com l’índex de compte corrent del país.
A l’Àsia les borses xineses van romandre tancades per festivitat, mentre que el Nikkei japonès va recollir el nerviosisme del dia anterior amb un retrocés del 2,17%.
L’encreuament eurodòlar cotitzava estable, prop d’un tipus de canvi d’1,1720. Per últim, el petroli corregia moderadament, situant-se el preu del WTI i el Brent en 70 dòlars i 74 dòlars per barril, respectivament.

Categories: General Tags:

Inici de setmana negatiu

21/09/2021

Obrim una setmana marcada per diverses reunions dels bancs centrals, entre les quals la de la Fed avui i demà. La sessió d’ahir no va destacar per la publicació de dades macroeconòmiques, només destacaríem que l’índex de preus del productor alemany es va incrementar un 1,5%, per sobre de les estimacions del consens.
Tanmateix, la jornada va presentar força volatilitat en l’àmbit global, amb correccions d’una intensitat que feia dies que no presenciàvem. La Xina i el Japó no van actuar com a referència degut a la festivitat de les seves borses. Tanmateix, el Hang Seng de Hong Kong es va deixar un 3,30% arrossegat per la situació financera del gegant immobiliari Evergrande, que va caure més d’un 10%.
Al continent europeu es va contagiar el nerviosisme, ja que l’Euro Stoxx-50 va caure un 2,11%, situant-se en 4.043 punts, mentre que altres selectius com el FTSE MIB i el DAX van retrocedir un 2,57% i un 2,31%, respectivament. Les borses més resistents van ser l’espanyola i l’anglesa, amb caigudes de prop d’un punt percentual.
Als Estats Units cap índex se salvava. En horari de tancament europeu el Russell-2000 perdia un 3,10%, el Nasdaq un 2,76% i l’S&P-500 un 2,20%. D’altra banda, les cotitzacions en verd es reservaven per al sector de les aerolínies degut a informacions sobre que el país podria estar aixecant les restriccions de viatges a Europa i el Regne Unit les properes setmanes.
Per últim, l’encreuament eurodòlar es mantenia estable en 1,1729.

Categories: General Tags:

IPC del 3% interanual a la zona euro

18/09/2021

Ahir vam veure camins divergents a les borses mundials, amb els selectius marcant variacions moderades. En un principi, s’esperava una jornada amb possible volatilitat atès que ahir es produïa el venciment trimestral de futurs i opcions sobre índexs i accions, un moment en què el mercat sospesa la possibilitat de desfer o no les cobertures.
En l’esfera macroeconòmica destaquem que el Regne Unit va publicar l’evolució de les vendes minoristes del mes d’agost amb uns resultats que van decebre el consens de mercat. Pel que fa a les vendes minoristes subjacents, que exclouen l’efecte de la venda de vehicles, van retrocedir un 0,9%, mentre que en termes globals l’indicador es va mantenir invariable.
A la zona euro vam conèixer que l’IPC es va situar en el 3% interanual, en línia amb el pronòstic i accelerant des de l’anterior lectura del 2,2%. Excloent l’efecte dels preus de l’energia i els aliments frescos el resultat va ser de l’1,6%.
Als Estats Units les principals referències es van centrar en el sentiment del consumidor, ja que es van publicar l’índex de confiança i l’índex d’expectatives del consumidor de la Universitat de Michigan, que són coneguts com a termòmetre de l’activitat econòmica.
D’altra banda, cal destacar entre les notícies empresarials el nerviosisme que s’està generant als mercats pel col·lapse financer del gegant immobiliari xinès Evergrande. L’empresa es deixava un 3,42% ahir, sumant pèrdues a la caiguda de valor del 50% que porta en un mes.
Pel que fa al parell eurodòlar, el canvi se situava prop d’1,1778 amb una lleugera depreciació del bitllet verd.

Categories: General Tags:

Europa es desmarca en una sessió borsària pessimista

17/09/2021

La jornada es va iniciar amb la davallada dels valors xinesos, que van caure més d’un punt percentual en un context de pessimisme generalitzat a l’Àsia. Al Japó, el Nikkei-225 va finalitzar un 0,62% avall     després que es publiqués un dèficit de balança comercial superior a l’esperat i unes exportacions que van créixer un 26,2% interanual, davant del 34% que s’esperava i l’anterior lectura del 37%.
A Europa els inversors van reaccionar en positiu a la compareixença de la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde. L’Euro Stoxx-50 va tancar amb un augment del 0,56% en 4.169 punts, sent les borses d’Itàlia i Espanya les principals beneficiades amb augments del 0,83% i l’1,04%, respectivament.
Als Estats Units, el dia va destacar per l’alt nombre de referències macroeconòmiques. Entre aquestes, les lectures de les vendes minoristes i les vendes minoristes subjacents van créixer per sobre de l’esperat. L’índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia va resultar en 30,7, xifra que suposava una millora notable per al sector. També es van compartir les dades de noves peticions de subsidi d’atur, en què les 332k peticions se situaven lleugerament per sobre de les 330k que preveia el consens d’analistes.
Tanmateix, en horari de tancament europeu Wall Street trencava la tònica alcista amb retrocessos de prop de mig punt percentual en el cas del Dow Jones i l’S&P-500, i una mica més moderats en el cas del Nasdaq i el Russell-2000.

Categories: General Tags:

Impacte econòmic superior a l’esperat

16/09/2021

Les borses de la Xina van recollir amb pessimisme les diverses dades macroeconòmiques que es van publicar sobre l’evolució econòmica del gegant asiàtic. La desacceleració provocada per l’onada Delta durant aquest estiu va ser més forta que l’esperada, provocant que el creixement d’indicadors, com ara l’índex de producció d’industrial, s’hagi situat en un 5,3% interanual fins al mes d’agost, inferior a les estimacions dels analistes. Les vendes minoristes també van decebre amb un augment del 2,5%, quan la previsió era del 7%.
Durant la sessió europea també es van donar a conèixer referències com, per exemple, l’IPC del Regne Unit, que va indicar que els preus han pujat més de l’esperat, i el de França, que es va situar en línia amb les expectatives. Addicionalment, la producció industrial de la zona euro entrava en creixement des de la caiguda del 0,1% de l’anterior lectura, incrementant-se en un 1,5%. Pel que fa a les borses, al vell continent també regnaven les vendes, ja que l’Euro Stoxx-50 tancava amb una pèrdua de l’1,08%, situant-se en 4.146 punts, sent el principal damnificat l’IBEX-35 amb un retrocés de l’1,69%.
D’altra banda, els índexs dels Estats Units cotitzaven amb indefinició, sense grans moviments. Per últim, la publicació de la variació dels inventaris de petroli de l’AIE va apuntar un cop més el dinamisme en la demanda de cru, ja que es va reduir en gairebé el doble al que estava previst. El petroli va reaccionar amb guanys importants, de prop del 3%, situant el WTI en 72,59 dòlars i el Brent en 75,55 dòlars per barril.

Categories: General Tags:

L’IPC dels Estats Units es desaccelera

15/09/2021

La sessió d’ahir va comptar amb diverses dades macroeconòmiques d’importància.
Al Japó es va publicar un decreixement de l’1,5% en la producció industrial, en línia amb les estimacions, mentre que al Regne Unit vam conèixer dades laborals, com ara l’evolució dels ingressos mitjans dels treballadors, que va marcar un augment del 8,3%, la variació dels aturats, que van reduir-se en 58,6K, i la taxa d’atur, que es va situar en concordança amb les estimacions en el 4,6%.
Més tard, als Estats Units es va publicar l’evolució de l’IPC subjacent, indicador que no té en compte l’efecte de la variació de preus de l’energia i aliments frescos. La lectura va ser del 4% en termes interanuals i del 0,1% el mes d’agost, dues dècimes inferior al previst i disminuint des de l’anterior publicació. Aquesta desacceleració podria indicar que ja hem passat el pic de pujada de preus, una inflació que els bancs centrals han reiterat en els últims mesos que probablement seria temporal.
Pel que fa a les borses, la foto va ser força mixta ja que a Europa es veien caigudes moderades en índexs com ara el CAC-40, el FTSE-100 i l’IBEX-35, mentre que l’AEX, el FTSE MIB i el DAX tancaven en positiu. Tot això va fer que la referència Euro Stoxx-50 es mantingués pràcticament sense canvis, amb una variació a l’alça del 0,06%. A Wall Street l’únic índex en verd era el Nasdaq i a l’Àsia el to va ser generalment positiu a excepció de la Xina, que va presentar força volatilitat.

Categories: General Tags:

Obertura de setmana alcista per a les borses europees

14/09/2021

Ahir vam tenir una sessió amb escasses referències macroeconòmiques, en què van destacar les compareixences de Lagarde i Schnabel, del Banc Central Europeu, i l’Informe mensual de l’OPEP. En el terreny de la política els demòcrates dels Estats Units definien el rumb a la fiscalitat del país, el qual s’espera que passi per un augment d’impostos a empreses i a individus d’altes rendes.
Pel que fa a les borses, els selectius asiàtics van finalitzar ahir en tonalitat mixta, a la Xina la borsa de Xangai es va incrementar un 0,33% mentre que el Shenzhen va tancar a la baixa, un 0,45%. D’altra banda, el Hang Seng de Hong Kong va destacar amb una davallada de l’1,50%. En canvi, l’índex Nikkei 225 i el Kospi, referències del Japó i Corea del Sud, van acabar amb lleugeres alces.
A Europa el parquet es va tenyir de verd amb guanys que van ser més accentuats a les borses dels països perifèrics com Portugal i Espanya, que van pujar un 1,79% i un 1,36%, respectivament. Pel que fa a la referència del continent, l’Euro Stoxx 50, l’increment va ser del 0,45% tornant a acariciar els 4.200 punts.
El comportament de Wall Street també era positiu en horari de tancament de borses europees, a excepció del Nasdaq, que es deixava un 0,32%. L’índex S&P 500 pràcticament cotitzava sense canvis i el Dow Jones presentava guanys més generosos del 0,70%.
El parell eurodòlar cotitzava prop d’1,18, continuant el dòlar apreciant-se respecte a la moneda única en una tendència que va iniciar a principi de mes.

Categories: General Tags:

Suport continuat del BCE per assegurar la recuperació

11/09/2021

El resultat de les borses a Europa va ser mixt ahir, tancant la referència Euro Stoxx-50 amb una caiguda del 0,18%, en 4.169 punts. Wall Street també s’apuntava lleugeres pèrdues, destacant negativament el Russell-2000 de petites i mitjanes empreses, que retrocedia mig punt percentual. En canvi, les borses asiàtiques van presentar guanys generalitzats, sobretot el Hang Seng i el Nikkei 225, que van tancar un 1,91% i un 1,25% a l’alça, respectivament.
En el terreny macroeconòmic destaquem la publicació del PIB interanual del Regne Unit, que es va situar en el 7,5%, i la producció industrial, que va créixer un 1,2% el mes de juliol. Als Estats Units va destacar l’indicador d’evolució de la inflació, anomenat índex de preus del productor (IPP), el qual va superar en una dècima les expectatives dels analistes, situant-se en 0,6% i disminuint de l’1% de la lectura anterior.
A Europa es van produir diverses reunions de rellevància, de l’Ecofin i l’Eurogrup, així com la compareixença de Christine Lagarde. La presidenta del Banc Central Europeu va posar en relleu que l’economia s’està recuperant millor del previst, però que les condicions financeres continuaran sent laxes per tal de recolzar-la. Un dels indicadors que acompanyen la visió d’un escenari més favorable a Europa és que les fallides empresarials estan sent inferiors a les que es preveien a principi d’any.
Per últim, destaquem l’apropament entre Joe Biden i Xi Jinping després de varis mesos, ja que van mantenir una conversa que podria alleugerir la tensió existent entre les grans potències dels Estats Units i la Xina.

Categories: General Tags:

Reducció de les compres de deute per part del BCE

10/09/2021

Com estava pronosticat, el Banc Central Europeu no va modificar els tipus d’interès a la reunió d’ahir. Tanmateix, Christine Lagarde va deixar la porta oberta a la gradual retirada d’estímuls econòmics, l’anomenat tapering en llenguatge econòmic. Les borses europees, que van començar el dia amb caigudes generalitzades, van aconseguir en alguns casos recuperar les pèrdues després de la intervenció de la presidenta, com va ser el cas de la borsa francesa, la italiana i l’alemanya.
En horari de tancament europeu les borses dels Estats Units cotitzaven mixtos, destacant el Russell 2000 amb una alça de gairebé un punt percentual. La principal notícia econòmica del país va ser que les noves peticions de subsidi d’atur es van situar en 310K, nivells mínims de gairebé 18 mesos, superant les expectatives dels analistes.
D’altra banda, els selectius asiàtics tampoc van tenir un rumb definit, però cal destacar el retrocés superior al 2% que va patir la borsa de Hong Kong. A la Xina l’índex de preus de consum (IPC) es va situar en el 0,8% interanual i l’índex de preus del productor (IPP), en el 9,5%.
Per últim, en el mercat de matèries primeres vam conèixer a través de la publicació de l’Administració d’Informació d’Energia que la reducció en els inventaris de petroli va ser força inferior a l’esperada, i el preu del barril va reaccionar amb lleugeres caigudes de prop del 0,30%. El Brent cotitzava a 72 dòlars i el WTI a 69 dòlars per barril.

Categories: General Tags:

El PIB de la zona euro supera les expectatives

09/09/2021

El continent europeu es va tenyir de vermell en la sessió d’ahir, amb caigudes moderades que van situar l’Euro Stoxx-50 a 4.225 punts. Les borses d’Espanya i Àustria van ser les úniques que van tancar amb lleugeres alces. En el terreny macroeconòmic les notícies van ser força positives, ja que la publicació del PIB de la zona euro va superar les expectatives del consens. Concretament, el creixement va ser del 14,3% interanual i del 2,2% en el segon trimestre de l’any. Addicionalment, la producció industrial d’Alemanya va augmentar un 1% el mes de juliol, mentre l’índex Zew de confiança inversora va decebre, situant-se en 26,5.
Les positives dades publicades a la Xina amb relació a la balança comercial van ajudar que els seus selectius cotitzessin en positiu, tancant més d’un punt percentual a l’alça. L’increment del 25,6% de les exportacions i del 33,1% de les importacions van ajudar a dissipar preocupacions envers l’impacte de l’efecte Delta en punts clau per al dinamisme econòmic com són els tancaments de fàbriques i comerços, les interrupcions en la cadena de subministrament, els confinaments i el repunt dels costos, entre d’altres.
Després de tocar màxims històrics la setmana passada els principals índexs de Wall Street van cotitzar en negatiu, a excepció del Nasdaq, que cotitzava pràcticament pla. El repunt de la rendibilitat del bo estatunidenc a 10 anys, que se situava a l’1,37%, va ajudar a l’apreciació del dòlar cotitzant a 1,1848 respecte de l’euro. En canvi, el rendiment del deute alemany a 10 anys va caure a -0,32%.

Categories: General Tags: