Comencen les presentacions de resultats a l’IBEX-35

23/10/2019 Escriu un comentari

La companyia Enagas va ser la primera a encetar la jornada de presentacions de resultats trimestrals, que va acabar tancant la sessió amb lleugeres apreciacions. La sessió als selectius del Vell Continent va estar marcada per la cautela, on les votacions pel Brexit al Parlament britànic van causar una gran expectativa. Les borses europees van acabar totes amb lleugers avenços exceptuant el selectiu espanyol IBEX-35, que era l’únic dels més representatius que queia un 0,24%, tot quedant a escassos punts per sota dels 9.400. Pel que fa al Brexit, amb la data clau cada vegada més a prop i amb la possibilitat d’un Brexit dur descartada després de la carta de Johnson incloent la clàusula de retardar tres  mesos el Brexit en cas de no arribar a un acord al Parlament abans del 31 d’octubre. Diversos analistes en la qüestió britànica veuen viable que es pugui arribar a un acord dins del Parlament britànic, però, en l’hipotètic cas de signar-se, s’executaria més tard de la data clau. Pel que fa a les negociacions comercials, se segueixen fent públiques cites de diversos negociadors, on mencionen el bon port on s’estan dirigint les negociacions tot i que no aporten grans novetats per poder intuir quan es podrà publicar el primer miniacord entre les dues potències econòmiques mundials.

Categories: General Tags:

Compte enrere per al Brexit

22/10/2019

Quan tot semblava encarrilat per poder aclarir els dubtes sobre el Brexit el cap de setmana passat, tant si s’arribava a un acord al Parlament britànic per sortir el 31 d’octubre com per si es demanava el retardament de tres mesos fins al 31 de gener del 2020, cap d’aquests fets es va poder arribar a resoldre. Dissabte el Parlament britànic va retardar l’aprovació de l’acord assolit per Boris Johnson i Jean-Claude Juncker en aprovar una esmena que exigia al primer ministre britànic demanar una pròrroga a la Unió Europea. Un cop ajornada la suposada decisió clau per al Brexit, s’esperava que ahir es pogués d’una vegada desencallar la situació, fet que tampoc es va assolir. En aquest cas, el president de la Cambra de Comuns, John Bercow, ha estat el que ha posat pals a les rodes a Johnson en decidir que ahir no es podia tornar a votar per l’acord en interpretar que ja s’havia pres una decisió dissabte passat sobre aquesta qüestió. A hores d’ara, les incerteses s’han incrementat exponencialment, el discurs de Johnson segueix apuntant que lluitarà fins al final per dur a terme el Brexit amb o sense acord a final d’aquest mes, però els mercats ja comencen a descomptar un possible retardament.  Els selectius del Vell Continent van finalitzar la jornada amb apreciacions, destacant positivament l’assoliment dels 9.400 punts de l’IBEX-35.

Categories: General Tags:

Trump ataca amb aranzels a Europa

19/10/2019

L’últim dia de la setmana ha servit perquè Donald Trump perpetrés un nou atac aranzelari. En aquest cas, el damnificat ha estat la Unió Europea, i el motiu principal de l’aplicació entre moltes d’altres coses ha estat la subvenció per part de diversos països europeus a la aerolínia Airbus que ha afectat negativament la seva homòloga americana Boeing. Els aranzels han estat aplicats en productes agroalimentaris comunitaris per valor de 7.500 milions de dòlars, fet que ha propiciat la resposta dels portaveus europeus anunciant futures represàlies. Des d’Àsia s’han publicat les dades del PIB a la Xina, que han resultat estar per sota de les expectatives dels analistes defraudant el mercat. De nou, una dada més que està mostrant el nociu efecte dels aranzels aplicats arreu del món, que afecta negativament a tots els països, Estats Units inclòs. Mentrestant, els selectius de renda variable europea corregien lleugerament a tancament de la setmana influenciats fortament per la decisió que es durà a terme respecte al Brexit. Dilluns se sabrà la decisió que s’haurà pres al Parlament Britànic al respecte de l’acord entre Johnson i Juncker sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, per tant, s’espera notable volatilitat en la propera obertura del mercat europeu. A l’altra banda de l’Atlàntic els mercats de Wall Street iniciaven la sessió amb lleugeres correccions.

Categories: General Tags:

Acord entre Johnson i Juncker pel Brexit

18/10/2019

De nou la volatilitat es va apoderar dels selectius de renda variable europea durant la sessió d’ahir. I la causa principal d’aquesta alteració frenètica als mercats va estar propiciada per l’acord del Brexit que van anunciar Boris Johnson i Jean Claude Juncker a mig matí. Tan aviat com es va anunciar, els selectius es van impulsar amb força i es va veure una apreciació de la lliura respecte a l’euro i el dòlar. Com a efecte dominó, el tipus de canvi eurodòlar es va situar a nivells d’1,112, mostrant una apreciació de la divisa única respecte al dòlar. A mesura que el mercat anava digerint la notícia sobre el Brexit van anar apareixent diversos protagonistes de la qüestió britànica com, per exemple, portaveus del DUP irlandès, Jeremy Corbyn, del Labour Party, o portaveus escocesos que van afirmar que no pensen donar suport a l’acord. La resposta negativa de diversos interessats sobre el Brexit va tornar a aportar molta volatilitat i va esborrar les ràpides pujades que s’havien vist poca estona abans. La pilota ara mateix és a la teulada britànica, on Johnson haurà d’intentar convèncer els implicats que ahir es van oposar a l’acord al Parlament Britànic aquest cap de setmana. Mentrestant, els selectius europeus més representatius van tancar en negatiu, exceptuant el FTSE-100 anglès, que tancava amb lleugers avenços del 0,20%.

Categories: General Tags:

Torna la volatilitat als mercats

17/10/2019

El Brexit està ocupant totes les portades dels analistes d’inversions europeus. A mesura que arriba el dia 19 d’octubre, la data clau per saber si hi haurà un acord o no entre la Unió Europea i el Regne Unit, es van fent diverses filtracions i cada vegada sembla que la probabilitat d’arribar a un acord és més propera. De fet, Michel Barnier, negociador de la part europea, va afirmar que l’acord era factible però no segur. Ambdues parts estan treballant per mirar de polir l’esborrany que es presentarà a la cimera de la Unió Europea per tal de signar l’acord i d’aquesta manera suavitzar els possibles afectes adversos ja descomptats als mercats borsaris. La jornada europea va tancar amb to mixt, on va destacar positivament la pujada de l’IBEX-35, que s’apreciava un 0,33% i se situava en 9.386 pb, mentre que per la negativa el que més queia era el FTSE-100 enmig de la problemàtica sortida del Brexit. Mentrestant, a l’altra banda de l’Atlàntic els mercats de Wall Street iniciaven la sessió amb lleugeres correccions degut a la resposta dels portaveus xinesos a la intromissió que han fet els Estats Units en els incidents interns entre la Xina i Hong Kong. Tot i les noves disputes a falta de signar el nou miniacord, els inversors tenen la vista posada en les presentacions de resultats de companyies americanes.

Categories: General Tags:

‘Brexit week’

16/10/2019

Entrem a la setmana clau per al desenvolupament del Brexit. A hores d’ara, segons cita Bloomberg, els negociadors britànics i la Unió Europea estan tancant l’esborrany que haurà d’esdevenir una proposta ferma per tal d’arribar a un acord de sortida. Aquestes notícies van ser descomptades positivament als mercats, on els selectius més representatius del Vell Continent van tancar amb avenços superiors a l’1%. L’únic selectiu que es va quedar en territori negatiu va ser el FTSE-100, que tancava en -0,03%, pràcticament pla. Acte seguit, la lliura esterlina s’apreciava ràpidament respecte a l’euro. Tot i que encara és aviat pronosticar si hi haurà una sortida del Regne Unit de la Unió Europea a final d’octubre, sembla cada vegada més possible aquesta casuística. Mentrestant, a l’altra banda de l’Atlàntic, es filtraven notícies procedents de la Xina respecte a les negociacions comercials, que auguraven que el miniacord en fase 1 es podria signar a final del mes vinent. A més a més, destaca la nova temporada de presentació de resultats, en què actius molt representatius de l’S&P-500 ja han publicat i la lectura general ha estat millor del que s’esperava, fet que es representava als mercats de Wall Street amb apreciacions considerables. El tipus de canvi eurodòlar se situava a nivells d’1,1020, sense gaires alteracions respecte del dia anterior.

Categories: General Tags:

Els selectius europeus digereixen les negociacions comercials

15/10/2019

Un cop finalitzada la nova represa de negociacions comercials entre els Estats Units i la Xina, el que ha quedat ben clar és que aquestes disputes només tenen una cosa en comú, que són les pèrdues milionàries que s’ocasionaran, segons el Fons Monetari Internacional, de fins a 700.000 milions de dòlars sobre la producció econòmica mundial en cas de no arribar a un acord. La famosa fase 1 de l’acord al qual van arribar ambdues parts divendres passat ha aconseguit suspendre indefinidament els aranzels a productes d’importació xinesos que s’havien d’aplicar el 15 d’octubre, a canvi de la compra de milions de dòlars en productes agrícoles americans. Tot i que les novetats semblaven molt positives, sembla que ambdues posicions encara estan a una distància meridianament gran per tirar coets, per tant, la incertesa romandrà als mercats fins que arribin novetats. El focus dels inversors de Wall Street deixa en un segon pla les negociacions comercials, un factor més exogen, per centrar-se en la publicació de resultats trimestrals de les companyies americanes. La sessió als selectius del Vell Continent va tenir una tendència baixista durant tota la jornada, després de l’eufòria viscuda divendres passat. El tipus de canvi eurodòlar se situava a nivells d’1,1026 al tancament de la sessió europea, sense mostrar destacats canvis respecte de l’anterior sessió.

Categories: General Tags:

Donald Trump encoratja els mercats

12/10/2019

A l’inici de la sessió americana el president dels EUA ha tuitejat sobre les negociacions que s’estan duent a terme amb els portaveus xinesos a Washington i n’ha destacat la bona sintonia amb què s’està negociant. Ha mencionat que l’ambient és semblant als vells temps, fent menció als pactes que s’estaven preparant per signar a principis de l’any 2019 i que es van acabar trencant tot desencadenant una onada d’aranzels continuada sobre productes d’origen xinès. A més a més ha afegit que tan aviat com el pacte estigui totalment acordat per ambdues parts, es signarà  ràpidament sense haver de passar per llargs i complexos congressos d’aprovació. A part de la temàtica de la guerra comercial, que a curt termini és la que més volatilitat pot aportar als mercats, la setmana vinent comencen les publicacions de resultats empresarials de les companyies americanes i el focus per als inversors tornarà a centrar-se en la microeconomia. En clau europea, la setmana vinent serà clau per al desenvolupament del Brexit, i se sabrà si hi ha acord o no entre la Comissió Europea i el Regne Unit, on el Brexit amb acord ha anat guanyant possibilitats a mesura que s’apropa la data clau degut a l’apropament de postures. Pel que fa a la commodity del petroli, destaca la volatilitat que torna a veure’s als mercats arran de l’atac que han sofert uns petrolers iranians.

Categories: General Tags:

Comença la reunió entre la Xina i els EUA

11/10/2019

Els representants comercials de les dues superpotències econòmiques mundials reprenen les negociacions en territori americà per tal d’intentar arribar a algun acord. Donalt Trump va animar els selectius de Wall Street amb els seus tuits informant que el país asiàtic està disposat a arribar a un acord i va qüestionar als seus seguidors si ell ho estaria. La prioritat d’aquesta reunió és anul·lar la propera apujada d’aranzels a productes xinesos prevista per al 15 d’octubre, i es podrien apropar postures si Xi Jinping estigués disposat a fer noves compres de productes agrícoles, a més d’incloure alguns pactes respecte a les divises amb les quals comercialitzen des de l’Orient. Com és sabut, un dels reiterats atacs de Trump ha estat la debilitat de les divises xineses respecte al dòlar, que segons ell ha perjudicat en gran manera les exportacions americanes i ha propiciat el dèficit en la balança comercial americana. Els selectius del Vell Continent van rebre amb els braços oberts l’inici d’aquestes reunions i exceptuant el FTSE-100, enmig de la problemàtica del Brexit, la resta de mercats es van apreciar per sobre del mig punt percentual, arribant a nivells d’1,25% en el cas de l’IBEX-35 o un 1,27% en el cas del CAC-40 francès. A l’altra banda de l’Atlàntic, els selectius de Wall Street iniciaven amb tendència positiva a tancament de la sessió europea.

Categories: General Tags:

Joc de cartes

10/10/2019

La guerra comercial entre els Estats Units i la Xina s’ha convertit en un joc de cartes, un d’aquells que s’allarga i sembla no acabar-se per mirar de trobar un clar guanyador. De nou, a les portes de la represa de les reunions que començaran el 10 d’octubre a Washington, es filtren notícies des del país asiàtic en què la Xina estaria disposada a comprar més productes agrícoles provinents dels EUA en cas que la seva contrapartida americana no apliqués nous aranzels i revisés certes prohibicions a empreses xineses. Per altra banda, la publicació de les actes de l’última reunió de la Fed, que s’ha mostrat molt activa per tal d’evitar la crisi de liquiditat que s’estava donant als EUA, ha tornat a donar motius de confiança als inversors en veure la seva implicació per tal d’impulsar de nou l’economia americana. Ambdues notícies, a més de les novetats en la compareixença de Jean-Claude Juncker, que no donava per tancada les negociacions amb Boris Johnson pel Brexit, afectaven positivament els mercats de renda variable europea, que van tancar en la seva totalitat amb beneficis. A l’altra banda de l’Atlàntic, els selectius de Wall Street iniciaven la sessió amb pujades encoratjats per les notícies publicades en espera de la nova ronda de negociacions comercials. Mentrestant, el tipus de canvi eurodòlar se situa a nivells d’1,097.

Categories: General Tags: