La setmana deixa caigudes generalitzades als mercats

26/09/2020 Escriu un comentari

L’inici de la jornada d’ahir venia marcat per les bones notícies que arribaven des de l’altre costat de l’Atlàntic. El president de la Reserva Federal va insistir que s’havia d’arribar a un acord entre demòcrates i republicans per aprovar un nou pla d’ajudes fiscals als Estats Units. La confirmació dels dos grups polítics que s’iniciarien noves negociacions impulsava els mercats americans a l’alça durant els últims compassos de la sessió de dijous. No obstant això, l’empitjorament de la situació sanitària a Europa pesava mes sobre els inversors i els mercats europeus obrien a la baixa. La manca d’estímuls macroeconòmics durant la sessió europea frenava els mercats europeus a l’hora de buscar possibles rebots. Als Estats Units, els mercats sí que acollien amb bons ulls les paraules de Powell i la subsegüent confirmació de represa de negociacions i obrien a l’alça. L’índex tecnològic, el Nasdaq, tornava a liderar les pujades de Wall Street amb guanys propers al punt percentual en acabar la sessió europea. Al tancament dels mercats europeus el col·lectiu alemany, el DAX, sofria una caiguda superior al punt percentual, sent l’índex que més queia. En conjunt la setmana acabava en negatiu: Euro Stoxx50, -5%, i S&P-500, -2%. Pel que fa al petroli, el preu del barril de Brent i del cru WTI sofria lleugers retrocessos i se situava a 41,90 i 40,16 dòlars, respectivament. El tipus de canvi eurodòlar, retrocedia de nou, per acabar situant-se a nivells d’1,1623.

Categories: General Tags:

Presa de beneficis en una jornada de força volatilitat

25/09/2020

La jornada de dijous començava amb un to d’incertesa i cert acomodament a l’alta volatilitat dels mercats durant les darreres setmanes. La sessió americana de dimecres tancava amb caigudes que arribaven a superar els tres punts percentuals en el cas de l’índex tecnològic NASDAQ. Això causava que durant la matinada de dijous els índexs asiàtics registressin caigudes que s’elevaven per sobre del punt percentual. Europa reaccionava de la mateixa manera i els principals índexs registraven caigudes. La presa de beneficis es fa evident arreu del món. Els principals índexs mundials registren rendiments positius i els inversors no deixaven passar l’oportunitat de reduir exposició a actius de risc davant la segona onada de Coronavirus, sobretot a Europa. Les dades macroeconòmiques d’ahir enviaven senyals mixtos al mercat i no acabaven de discernir una direcció que oferís prou confiança als inversors. Amb tot, els principals índexs europeus finalitzaven la sessió de dijous amb caigudes generalitzades que en el cas del col·lectiu espanyol Ibex-35 se situava a l’entorn del 0,15%. Pel que fa als Estats Units, la xifra de vendes de nous habitatges agradava als inversors i els índexs iniciaven la sessió lleugerament a l’alça. Al finalitzar la sessió europea, els mercats americans seguien positius amb el NADSAQ liderant les pujades. L’índex tecnològic americà acumula un retorn des de principis d’any del 22%. El tipus de canvi eurodòlar tornava a registrar nous mínims i retrocedia fins a situar-se a nivells de 1,1639.

Categories: General Tags:

Europa resisteix les caigudes americanes durant la sessió d’ahir

24/09/2020

Dia intens de publicació de dades macroeconòmiques arreu del món. La publicació del PMI manufacturer i de serveis marcava el ritme de la sessió d’ahir, que deixava sentiments contraris als dos costats de l’Atlàntic. El PMI manufacturer sorprenia tant Europa com els Estats Units i se situava en zona d’expansió econòmica a la majoria dels països. No obstant això, el PMI de serveis no satisfeia les expectatives dels inversors i en alguns casos retrocedia respecte a l’última publicació. Tot això en un context en què la situació de la pandèmia mundial sembla empitjorar, sobretot a Europa, on es tornen a implementar mesures restrictives que afecten principalment el sector dels serveis. A Europa els mercats reaccionaven a l’alça a la publicació dels PMI i pujaven amb moderació, impulsats també pels guanys dels mercats americans durant la sessió de dimarts. Així doncs, el FTSE-100 britànic encapçalava els guanys al vell continent amb una plusvàlua superior al punt percentual. A l’altre costat de l’Atlàntic, Wall Street obria a la baixa amb el Nasdaq liderant les caigudes. Pel que fa al petroli, els preus del barril de Brent i del petroli cru WTI se situaven a 41,92 i 40,09 dòlars, respectivament. Per la seva part, l’or registrava una caiguda propera al 2% que el situava a nivells de 1.870 dòlars. El tipus de canvi eurodòlar registrava mínims des del mes de juliol passat i se situava a nivells d’1,1668 en finalitzar la sessió europea.

Categories: General Tags:

Els mercats busquen consolidar nivells en una jornada de pocs estímuls macroeconòmics

23/09/2020

Els mercats iniciaven la setmana a nivells del mes de juliol després d’unes setmanes registrant caigudes en forma de consolidació dels preus actuals. Les caigudes, impulsades per l’increment de casos de coronavirus a Europa, van afectar principalment els sectors del turisme i aerolínies, als quals també s’hi van sumar els bancs. El sector tecnològic també sofria durant les últimes jornades però durant les últimes hores de la sessió americana de dilluns les accions tecnològiques americanes es giraven a l’alça i deixaven l’índex tecnològic Nasdaq-100 en positiu (+0,4%), mentre que la resta d’índexs americans registraven caigudes. La sessió d’ahir es visualitzava amb més calma i els mercats rebotaven lleugerament mostrant la voluntat de consolidar els nivells actuals. A Europa els principals índexs cotitzaven mixtos. El DAX alemany guanyava prop de mig punt percentual mentre que l’IBEX-35 tancava en vermell (-0,70%). Als Estats Units, els índexs obrien mixtos amb la compareixença del president de la Reserva Federal com a principal esdeveniment de la jornada. Els inversors també estaven pendents de conèixer les xifres dels indicadors avançats que es publicaran avui, en què es veurà el ritme de la recuperació econòmica i seran els principals conductors de la setmana. Pel que fa al petroli, el barril de Brent i el cru WTI recuperaven terreny i se situaven a 41,72 i 39,73 dòlars, respectivament. El tipus de canvi eurodòlar es mantenia pla durant la sessió europea i se situava a 1,1705.

Categories: General Tags:

El canvi d’estació trastoca els mercats

22/09/2020

Coincidint amb el canvi d’estació i amb els venciments trimestrals d’opcions sobre índexs i rebalancejos de carteres, la jornada es va aprofitar per dur a terme una forta recollida de beneficis, en què la part europea es va endur una severa correcció generalitzada en la primera sessió de la setmana superior al 2,5% i arribant a superar el 4% en el cas del DAX alemany. Amb els nivells de contagis tornant a repuntar globalment i la mala notícia sobre el segon cas d’efectes col·laterals en la recerca de la vacuna per part de la Universitat d’Oxford, sembla que els ànims han tornat a baixar i es veu més lluny la cura del virus. Els temors sobre nous confinaments o restriccions severes en la mobilitat van tornar a ser un dels principals maldecaps dels inversors, que davant de la poca visibilitat van aprofitar per tancar posicions en els actius més arriscats. Des dels Estats Units tampoc ajuden les notícies sobre el desacord entre republicans i demòcrates per tal d’injectar noves ajudes econòmiques a la població, que sembla que pot estar sent utilitzat com a argument electoral de cara a les eleccions generals del novembre. Els selectius de Wall Street no aconseguien desconnectar de la davallada dels selectius del Vell Continent i a tancament de la sessió europea cotitzaven en territori negatiu, en què destacava la correcció del Dow Jones superior al 2,5%. Mentrestant, el tipus de canvi eurodòlar mostrava una apreciació del dòlar respecte de l’euro de prop del 0,8%, per situar-se a nivells d’1,174.

Categories: General Tags:

‘Quàdruple hora bruixa’

19/09/2020

En els mercats de valors hi ha determinades dates que qualsevol trader ha de tenir marcades en el seu calendari: publicacions macroeconòmiques, decisions del Banc Central Europeu o de la Reserva Federal, resultats empresarials… Però, sens dubte, un dels esdeveniments més destacats és l’anomenada quàdruple hora bruixa. Es tracta del dia en què coincideix la data de venciment dels futurs sobre índexs, opcions sobre índexs, futurs sobre accions i opcions sobre accions. Aquest dia es produeix un cop al trimestre, sent el tercer divendres d’aquest mes (març, juny, setembre i desembre). Conseqüència habitual: es tracta d’una jornada que acostuma a tenir una volatilitat relativament elevada. En la jornada d’ahir, els principals mercats europeus van cotitzar en negatiu. El selectiu espanyol era un dels més perjudicats de la sessió amb un retrocés de prop del 2%. El CAC-40 francès, el DAX alemany o inclús l’Eurostoxx-50 mantenien més controlades les caigudes. Entrant en detall a l’IBEX-35, veiem un sector financer que és un dels grans contribuïdors a les caigudes i sectors més cíclics, com l’hoteler amb Melia o companyies aèries amb IAG, que van caure prop del 5% i 10%, respectivament. Quant a divises, destacar que l’eurodòlar es va situar estable a 1,1850, i l’or sumava prop de mig punt percentual.

Categories: General Tags:

Mercats amb tendència baixista

18/09/2020

Dimecres al vespre va finalitzar la reunió de dos dies de l’FED. Sense canvis en el preu del diner i anunciant que els tipus podrien romandre baixos almenys fins a finals del 2023. El resultat de la reunió no va acabar de convèncer els inversors, que, de ben segur, esperaven algun anunci de mesures extra. Això portava els principals mercats europeus a cotitzar en negatiu durant la sessió. El selectiu espanyol Ibex-35 tancava cedint un 0,35% i salvant els 7.000 punts. Els màxims protagonistes van ser CaixaBank i Bankia. Ahir es reunien els seus respectius consells per aprovar la fusió entre les dues entitats. L’Eurostoxx 50 va tancar perdent un 0,67%. El sector financer amb Axa, Santander, ING, BNP o Munich Re liderava el costat negatiu. Del costat americà, a tancament europeu, l’S&P 500 cedia més d’un 1,7% i el Nasdaq cedia més d’un 2%. Unes xifres d’aturada pitjor de les esperades sumades a un missatge de l’FED, que no va acabar de convèncer, que vam ser en part les causes de les baixades. L’encreuament de l’eurodòlar seguia a nivells d’1,18 i actius com l’or i la plata no van actuar com a valor refugi cedint prop d’un 1 i 1,5% respectivament. En canvi, el preu de petroli, tant pel que fa a la referència West Texas o Brent, va mostrar una sessió amb avenços.

Categories: General Tags:

Totes les mirades clavades sobre la Fed

17/09/2020

L’atenció dels inversors ahir es concentrava en la nova compareixença de la Reserva Federal americana, amb Jerome Powell al capdavant. Pel que fa a les expectatives del que es tractarà durant la reunió, no s’esperen canvis pel que fa als tipus d’interès, que hipotèticament es mantindrien en el rang 0-0,25%, mentre que sí que s’aportarien novetats respecte a l’estimulació de la inflació després d’haver canviat el seu discurs, en què prioritzaria la recuperació de l’ocupació. A més a més, serà important avaluar el to amb què es dura a terme el discurs i si s’aporten novetats sobre nous plans d’ajudes econòmiques. Mentrestant, en espera de la compareixença des de l’altra banda de l’Atlàntic, els selectius europeus cotitzaven lleugerament a l’alça amb molta cautela, en què destacaven els avenços de l’IBEX-35, lleugerament per sota del punt percentual, després de la bona publicació de resultats d’un dels seus pesos pesants, com és el gegant tèxtil Inditex, que pujava més d’un 7%. L’altra cara de la moneda se l’emportava el FTSE-100 britànic, que cotitzava amb lleugeres caigudes tot recordant l’estira-i-arronsa que està duent a terme amb Europa per la gestió el Brexit. En clau americana, i coincidint amb el tancament de la sessió europea, els selectius de Wall Street encadenaven una sessió moderada d’alces generalitzades tot i que es mantenia certa prudència en espera de l’aparició de Powell. Mentrestant, el tipus de canvi eurodòlar cotitzava a nivells d’1,183, pràcticament pla respecte de l’última sessió.

Categories: General Tags:

Segueix el tarannà positiu als mercats

16/09/2020

Tot i que a Europa els mercats van començar la jornada d’ahir de forma indecisa, a poc a poc la sessió anava prenent direccionalitat. Les notícies que venien del continent asiàtic eren bones, recolzades per unes xifres macroeconòmiques favorables (vendes minoristes i producció industrial). Fet que vol donar a entendre que s’està recuperant l’economia deixant enrere els efectes de la Covid. A Europa es va donar a conèixer l’indicador de confiança alemany Zew, que va oferir una notable millora. Dels índexs destaca l’IBEX-35, que repuntava per sobre de l’1%. Del sector farmacològic Grifols i del de consum Inditex eren dels més afavorits. Entre els sectors més castigats destacava la banca. Aquests són dies clau per a la fusió de Caixabank i Bankia. Possibles desacords quant al preu del bescanvi que s’està parlant provoquen major volatilitat en el sector. Cal destacar que avui els inversors estan a l’expectativa de la publicació de resultats d’Inditex. Amb preresultats, el grup tèxtil d’Amancio Ortega liderava els guanys del selectiu sumant més d’un 5%. Del costat americà ahir va començar la reunió de dos dies de durada de la Reserva Federal Americana. No s’esperen grans canvis, però haurem de romandre atents al discurs del seu president, Jerome Powell. L’encreuament de l’eurodòlar es mantenia estable en 1,1851. Or i plata també es quedaven pràcticament invariables i en canvi el petroli carburava en positiu sumant prop d’un 2%.

Categories: General Tags:

Europa acaba tancant plana. To positiu dels mercats

15/09/2020

Després d’unes sessions relativament dolentes per als principals mercats de renda variable, la jornada d’ahir va tornar a marcar cert positivisme, amb Europa tancant plana i uns mercats europeus que a mitjan sessió pujaven prop de l’1,5%. La notícia publicada dissabte passat que l’empresa farmacèutica anglesa AstraZeneca tornava a reprendre els assajos clínics de la potencial vacuna per la Covid-19 era un clar catalitzador. En aquest context normalment acostumen a ser els sector més cíclics els que millor reaccionen. Un exemple clar és IAG (antiga Iberia), que sumava un 4,7%. Hem de recordar que a part dels avenços sobre la vacuna el mercat també està molt atent a la situació geopolítica: segueixen les tensions comercials entre els Estats Units i la Xina, el Brexit sembla voler tornar a entrar en una situació de turbulències i sobretot tenir en compte que la carrera per la Casa Blanca és tensa entre Trump i Biden. Aquesta setmana els inversors també tindran la mirada clavada en les comunicacions que facin els Bancs Centrals: Fed (EUA), BoE (UK) y BoJ (el Japó). Les matèries primeres precioses com l’or i la plata també van cotitzar amb aplom. L’eurodòlar seguia estable, cotitzant en un encreuament de l’1,1870.

Categories: General Tags: