Panorama geopolític

24/05/2018 Escriu un comentari

Sembla que per fi tenim els primers resultats de les negociacions comercials entre ela americans i els xinesos. El cap de setmana passat Pequín va anunciar que acceptava reduir el desequilibri comercial incrementant les importacions americanes. El secretari del Tresor dels Estats Units va anunciar que estan paralitzant la guerra comercial. De moment el president, Donald Trump, no s’ha pronunciat. D’altra banda, si es confirmés la treva amb Corea del Nord i Kim Jong-un arriba a donar la mà a Trump el 12 de juny es podrà parlar d’una relaxació important al panorama geopolític. Com a contrapunt tenim Itàlia i la seva situació política pendent de definir-se i d’aquesta manera deixar respirar els inversors.

Categories: General Tags:

Itàlia es permet una pausa

23/05/2018

Després de la tempesta torna la calma. I si no que els ho diguin als italians. Després de viure una de les setmanes més convulses políticament parlant, la jornada d’ahir va aconseguir tancar amb números verds, tant en el mercat de renda variable, amb el MIB, com en el deute. Pendents que Sergio Mattarella, el president de la República italiana, accepti o no la figura de Guissepe Conte com a primer ministre. A més a més, les tensions en la guerra comercial també sembla que s’estan relaxant: la Xina retallarà fins a un 25% els aranzels a la importació de vehicles i peces des de l’1 de juliol. Aquesta setmana, la temporada de presentació de resultats cedirà protagonisme a altres temes de mercat.

Categories: General Tags:

Itàlia segueix en el focus

19/05/2018

El tancament d’ahir es marcava majoritàriament negatiu a les places europees. Centrant-nos en el selectiu del país veí, l’Ibex 35 posava fi a la major ratxa de pujades setmanals des del 2013, amb un total de 7. D’altra banda, seguint el fil dels comentaris anteriors, Itàlia seguia amb incertesa al mercat. Ahir el sector financer del país italià seguia patint caigudes que arribaven fins al -6% en alguns valors. Pel que fa a Wall Street, guardava un comportament molt similar a l’europeu. L’obertura dels mercats nord-americans era més aviat plana. Entre els pitjors comportaments dels integrants de l’S&P500 destaquen Campbell Soup, Nordstrom i Kraft Heinz. Paral·lelament, dels millors comportaments els marcaven Paypal, AMD i Boeing, entre d’altres. Bon cap de setmana llarg.

Categories: General Tags:

Jornada tranquil·la al mercat

18/05/2018

La darrera sessió de cotització tancava amb uns mercats europeus registrant rendiments positius. Novament vèiem com les pressions polítiques seguien afectant l’índex de referència italià. En renda variable, tot i un tancament a l’alça, el FTSE MIB es quedava lleugerament enrere. En renda fixa, la prima de risc del país també seguia ampliant el diferencial. El que no afluixava seguia sent el Brent. El cru seguia marcant màxims dels darrers anys. Per altra banda, a falta de catalitzadors importants per al mercat, la divisa europea igual que la lliura esterlina seguien ancorades en els mínims de l’any davant el dòlar nord-americà. La lliura fregava els 1,35 dòlars mentre que l’euro se situava en 1,18 dòlars. En l’àmbit macroeconòmic, avui serà el torn de la balança comercial de l’eurozona del mes de març.

Categories: General Tags:

L’IPC de l’abril a l’eurozona creix un 1,2%

17/05/2018

La darrera jornada de cotització començava del mateix color que acabava,   vermella. Recollint el testimoni de Wall Street, els mercats europeus obrien sense força la sessió d’ahir. L’índex més perjudicat era el FTSE MIB italià. Per altra banda, l’IBEX-35 tampoc aconseguia tancaments positius. Quant al sector més castigat en el selectiu espanyol, era el financer. Per altra banda, l’excepció del dia eren el selectiu francès CAC-40 i el DAX alemany, que es salvaven de les caigudes. La dada d’inflació a l’eurozona, que repuntava un 1,2% en línia amb l’esperat, seguia lluny del 2% (objectiu marcat pel Banc Central Europeu). A l’altra banda de l’Atlàntic, el mercat nord-americà obria amb lleugers repunts tot i la pressió a l’alça del bitllet verd. Per últim, avui estarem atents a la publicació de resultats de Walmart, JC Penney, Ubisoft i Vivendi, entre d’altres.

Categories: General Tags:

La divisa juga el seu paper als mercats

16/05/2018

Ni amb la dada de creixement del PIB alemany del primer trimestre del 2018, que publicava un creixement del 0,3% i es marcava la quinzena pujada trimestral consecutiva, els mercats europeus aconseguien obrir a l’alça. Per exemple, l’IBEX-35 obria la sessió retrocedint un 0,17% mantenint-se durant la sessió prop dels 10.200 punts. A més, un altre dels països core europeus, França, revisava positivament el creixement del seu PIB durant l’any anterior fins al 2,2%. De la mateixa manera, Wall Street obria sense força amb la publicació de les vendes minoristes dels EUA, registrant creixements del 0,3% a l’abril. Un altre dels catalitzadors que empenyien els Estats Units a la baixa era l’apreciació del bitllet verd. El canvi eurodòlar era d’1,1850. En aquest context, l’actiu refugi per excel·lència, l’or, queia per sota dels 1.300 dòlars, mentre que la cotització del Brent seguia marcant màxims de tres anys i mig.

Categories: General Tags:

Itàlia i Trump, protagonistes de la darrera setmana

15/05/2018

A Itàlia, el Moviment 5 Estrelles i la Lliga Nord estan a prop d’arribar a un acord. El programa no pinta massa bé per a un país amb el 130% de deute sobre el PIB: una tarifa plana impositiva del 15%, renda garantida per als més desafavorits i una edat de jubilació més baixa. No podem descartar un referèndum sobre el futur d’Itàlia a l’Eurozona. A més, com ja és habitual, Trump segueix en el focus. La setmana passada, el president nord-americà anunciava que els EUA abandonaven el pacte nuclear firmat el 2015 per Iran, la UE, Xina i Rússia, i que tenia per objectiu impedir que Iran desenvolupés armes nuclears. En aquest context, els països exportadors de petrolis no es poden queixar: el cru porta un +23% des de mínims al febrer (malgrat la pujada del              dòlar).

Categories: General Tags:

Mercats expectants per les negociacions

12/05/2018

Tanquem setmana podent dir que el selectiu espanyol ha recuperat part del camí retrocedit aquest any amb set sessions de pujades consecutives. Aquesta pujada ha anat acompanyada d’una pèrdua de valor de l’euro. També cal recalcar el comportament de la líder tèxtil, Inditex, que s’ha apuntat un vint per cent de revalorització des dels mínims marcats aquest any. També les companyies lligades a les matèries primeres s’han beneficiat de la pujada d’aquestes, repercutint positivament als índexs de renda variable. El degoteig de resultats empresarials continua i sembla que ja es pot concloure que aquesta, a excepció d’algunes empreses en concret, ha estat bona.

Categories: General Tags:

Mercats expectants per les negociacions

11/05/2018

El selectiu espanyol va intentar esquivar el pèssim comportament de la Consumer DIA després de la presentació dels seus resultats i apuntar-se la quarta jornada consecutiva de pujades. Mentrestant, es publicaven importants dades macroeconòmiques a l’altra banda de l’Atlàntic. Els preus als Estats Units van registrar l’abril passat un augment del 0,2% respecte al mes anterior i l’índex de preus al consum interanual es va incrementar un 2,5%. Per la seva banda, l’ascens del dòlar no ha pogut mitigar el ral·li del preu del petroli. Les sancions anunciades per Donald Trump contra l’Iran eleven la dosi de tensió a l’Orient Mitjà.

Categories: General Tags:

Trump mou el petroli

10/05/2018

La gran notícia de la jornada era ni més ni menys que la ruptura de l’acord nuclear dels EUA amb l’Iran. Les sancions que Donald Trump pretén aplicar tindrien un impacte important en les exportacions de cru del tercer major productor de l’OPEP. Per tant, la conseqüència directa d’aquesta decisió es plasmava en el preu del petroli, que es disparava marcant mà­xims del 2014. Tot i això, els mercats europeus no s’espantaven per la inestabilitat creada i obrien amb lleugers repunts que aguantarien fins a tancament de la sessió. L’IBEX-35 acumulava un rendiment anual superior a l’1,5% mentre que el DAX alemany canviava de signe quant als rendiments acumulats (que passaven de negatius a positius). Amb el focus als EUA, Wall Street també s’aixecava amb suaus repunts des de bon inici. En aquest context, l’euro-dòlar es mantenia estable, en 1,185 euros per cada dòlar.

Categories: General Tags: