Mercats plans

21/02/2018 Escriu un comentari

Els mercats europeus mantenien un to cautelós en la darrera sessió de cotització. Tot i la mala publicació de l’índex ZEW a Alemanya, els selectius de referència europeus aconseguien tancar en verd. Pel que fa als EUA, la setmana passada l’S&P es marcava les cinc sessions amb registres positius, recuperant així la meitat de la caiguda. Desgraciadament, l’obertura d’aquesta setmana, és a dir, la jornada d’ahir (atès que di-lluns no va cotitzar) era diferent i l’índex de referència nord-americà retrocedia lleugerament a tancament europeu. En l’àmbit macroeconòmic, durant la jornada d’avui estarem atents a la taxa d’atur del Regne Unit, el compte corrent de Portugal durant el mes de desembre i els PMI serveis i manufacturer de l’eurozona al febrer.

Categories: General Tags:

La setmana arranca fluixa

20/02/2018

Aquest dilluns els mercats europeus mostraven un comportament intradiari de més a menys. Tot i una obertura positiva de bon matí, els selectius de referència a Europa tancaven lleugerament negatius. El més important serà comprovar si aquesta setmana es consolida la normalització dels mercats. Quant als nord-americans, ahir es trobaven tancats pel Dia del president. Això no significava l’absència de notícies, ja que en el sector dels materials, l’administració de Donald Trump ha proposat nous plans per frenar les importacions d’acer i alumini als EUA amb la intenció de reduir la seva dependència de la Xina i salvaguardar la indústria nacional (imposant quotes i aranzels). En aquest sentit, la cotització d’Arcelormittal i Acerinox es disparaven en el mercat de valors del país veí.

Categories: General Tags:

Balanç positiu

17/02/2018

Després d’una setmana de tempesta ha arribat una setmana amb més calma en els mercats on el còmput es pot valorar com a positiu. Durant la setmana han seguit les publicacions de companyies. Als Estats Units han publicat unes 387 companyies de l’S&P-500. El 76% han publicat amb uns resultats superant les expectatives. La valoració és positiva. Dijous es va publicar una xifra de producció industrial lleugerament inferior. S’interpreta com a bona ja que treu pressió a la Fed quant a ser més restrictiva en la seva política monetària. Recordem que la dada d’inflació de dimecres va ser força potent (+2,1%). Quant al bo governamental americà (Treasury 10y) està cotitzant a nivells de 2,85%. Els tipus estan pujant.  En canvi, a Europa el Bund 10y va afluixar un mica, fins a nivells de 0,70%. Les borses van mantenir un comportament fort (tancament europeu). L’eurodòlar es decantava del costat del dòlar en direcció a 1,2442 després d’haver superat en jornades anteriors l’1,25.

Categories: General Tags:

Un dia de més a menys

16/02/2018

La d’ahir va ser una jornada relativament tranquil·la als mercats tot i anar de més a menys rendiment. Les borses europees es veien perjudicades per una obertura més volàtil de Wall Street que intentava a mitja sessió reprendre el to favorable. Els blue chips del sector tecnològic com Apple o Cisco lideraven el costat dels guanys. Sectors més tradicionals com energia i telecomunicacions es mantenien en número vermells. Semblaria que les bones dades d’inflació americana publicades dimecres (per sobre de les esperades) afavorissin els sectors més cíclics i perjudiquessin els més defensius. El petroli seguia el tarannà baixista i l’or es mantenia pla. Pel que fa a les divises, l’euro seguia guanyant la lluita al dòlar situant-se a nivells d’1,248.

Categories: General Tags:

Esperant la dada de l’IPC

15/02/2018

Una de les dades més esperades de la setmana es va publicar ahir als EUA. En aquest cas era la dada de l’IPC. Tenint en compte com va afectar la dada de salaris en els mercats nord-americans, una publicació excessiva d’inflació podia significar el preludi de noves pujades de tipus d’interès per part de la Fed. La lectura del mercat és un finançament més car per a les companyies i un lleuger fre al creixement. No obstant això, la dada es mostrava suaument per sobre de l’esperada (2,1% versus 1,9%) i el mercat s’ho prenia força bé. De fet, els mercats europeus responien a l’alça davant la notícia nord-americana. Quant a la divisa comunitària, els nivells euro-dòlar es mantenien estables sobre 1,24. Per altra banda, l’or, l’actiu refugi per excel·lència, mantenia suaus repunts i se situava a 1.350 dòlars.

Categories: General Tags:

I va arribar la volatilitat

14/02/2018

Veníem observant durant l’inici del 2018 com la volatilitat repuntava lentament, tot i la bona tendència alcista en la renda variable. En realitat va ser a poc a poc, va començar en les divises gairebé sense avisar. Tot i això, no va ser fins la publicació del major increment salarial des del 2009 als EUA que el nerviosisme es va disparar als mercats. El mercat està posant per fi la vista en els possibles riscos inflacionistes i que la Fed reaccioni amb més força de l’esperat, fet que ha pesat positivament sobre la rendibilitat dels bons i negativament sobre la renda variable. A més, normalment, altres episodis de canvis en la política monetària de la Fed han anat acompanyats d’increments de la volatilitat en les principals classes d’actius.

Categories: General Tags:

Mala setmana

10/02/2018

Si tenim en compte els rendiments acumulats durant aquesta setmana, els principals parquets europeus han estat fortament castigats. Per exemple, l’índex alemany DAX, acumulava rendiments negatius pròxims al -5%. De la mateixa manera, l’Ibex-35 espanyol, juntament amb l’índex de referència europeu, l’Eurostoxx50, també veien retallades pròximes al -5,50%. D’aquesta manera, els selectius europeus es situaven en negatiu des d’inici d’enguany. Aquests moviments són justificats per moviments extrems de volatilitat, així com el trencament de nivells tècnics. De fet, els creixements a ambdues bandes de l’Atlàntic, així com els fonamentals, no indiquen cap canvi rellevant en la bona tendència econòmica. Bon cap de setmana a tots!

Categories: General Tags:

Augment de la volatilitat

09/02/2018

Una de les paraules de moda al mercat és volatilitat. Per a donar una mica més de visibilitat, explicarem que la volatilitat és la variació de la rendibilitat d’una acció respecte a la seva mitjana en un període de temps determinat. Un mercat calmat suposa baixa volatilitat, en canvi, un mercat agitat suposa una alta volatilitat. Tot i no estar acostumats, les darreres setmanes el mercat ha deixat d’estar tranquil per mostrar moviments més “agressius”. La darrera sessió, veiem com els mercats europeus tornaven a mostrar comportaments negatius. A més, l’obertura a Wall Street també marcava negatiu. La bona notícia de la jornada era per a Twitter, que després de publicar guanys per primera vegada repuntava un +25% i es situava en màxims de 2015.

Categories: General Tags:

Tornem a la normalitat

08/02/2018

Després d’una sana correcció (on ja comptàvem gairebé dos anys sense caigudes importants) els mercats de renda variable tornaven a repuntar recuperant part del terreny perdut la darrera setmana. Els índexs de referència europeus mostraven comportaments superiors a l’1% novament destacant el bon performance del FTSE MIB italià. L’índex Stoxx-600 posava així fre a una ratxa baixista de més d’una setmana i l’IBEX-35 tornava apropar-se als 10.000 punts. A l’altra banda de l’Atlàntic, a l’obertura Wall Street seguia en positiu mentre la temporada de resultats segueix en el focus dels inversors. Quant a la renda fixa, el Treasury 10y marcava yields pròximes al 2,80% mentre que el bund 10y alemany se situava en 0,74%. En aquest context, la divisa europea retrocedia fins a 1,228 contra el dòlar americà.

Categories: General Tags:

Sorpresa al mercat

07/02/2018

Finalment dilluns va arribar el fi de la ratxa més llarga sense correcció de les borses americanes: després d’haver caigut un 4% la setmana passada, l’S&P500 es desplomava un -4,10% en la primera sessió de setmana. Amb això, els mercats nord-americans protagonitzaven la caiguda més forta dels darrers 6,5 anys. A més, la volatilitat del mercat també repuntava a nivells de feia dos anys i mig. Per tant, les conseqüències no es van fer esperar i el tancament del Nikkei també acabava força negatiu (-4,73%). Per tant, els mercats europeus, amb cert temor davant l’escenari a l’altra banda de l’Atlàntic obrien la sessió d’ahir caient aproximadament un -3%. Tot i això, a mesura que la jornada avançava, els índexs de referència europeus afluixaven les reta-llades inicials. Haurem de respirar i veure com es desenvolupen les pròximes sessions.

Categories: General Tags: