Home > General > Coalició necessària al govern alemany

Coalició necessària al govern alemany

28/09/2021

Diumenge van tenir lloc les eleccions federals d’Alemanya, que van donar com a guanyador el partit socialdemòcrata SPD, de centreesquerra, liderat per Olaf Scholz. Tanmateix, l’avantatge en nombre de vots va ser mínima, quedant com a segona força política el partit conservador de l’anterior cancellera, Angela Merkel, el CDU, que actualment està liderat pel candidat Armin Laschet. Aquest resultat ajustat obliga a obrir futures negociacions per formar un govern de coalició amb els següents partits amb major representació: els Verds i els liberals FPD. La intenció del candidat Olaf Scholz es arribar a un acord al més aviat possible, però sabem que aquest procés es podria allargar vàries setmanes. Hi ha elevades possibilitats que el govern resultant acabi sent un tripartit, deixant enrere l’actual configuració d’SPD-CDU. Les borses es van prendre els resultats amb optimisme, ja que el reduït resultat de partits de caire més extrem va assegurar certa continuïtat d’un govern moderat. El DAX va ser un dels selectius amb més guanys, juntament amb la borsa espanyola i la italiana. Wall Street, en canvi, cotitzava mixt.
En política monetària van destacar les declaracions de Lagarde del BCE, Bailey del BoE i membres del FOMC com Williams i Brainard. Addicionalment, vam conèixer que les comandes de béns duradors dels Estats Units van augmentar un 0,2% el mes d’agost, inferior a l’increment previst del 0,5%.
Per últim, destaquem la positiva sessió del petroli amb augments de prop del 2%, arribant a màxims de tres anys degut a una demanda en sòlida recuperació (principalment de l’Àsia), un nivell baix d’inventaris i una oferta pressionada per l’huracà Ida.

Categories: General Tags: