Cookies de cireres sense gluten

14/07/2017 Escriu un comentari

Molt bon dia a tots,

Tot i que a l’estiu no ve massa de gust encendre el forn, avui us porto una recepta que us farà canviar d’opinió. Es tracta d’una recepta molt senzilla i ràpida que podreu preparar amb l’ajuda dels més petits. A més, hi ha res millor que utilitzar fruita de temporada per les nostres postres?
cookies de cireres sense gluten
Descobreix amb nosaltres com fer unes delicioses galetes de cirera sense gluten, comencem!

Ingredients: 

  • 150 g de mantega
  • 100 g de sucre moreno
  • 1 ou
  • 1/2 culleradeta de bicarbonat
  • 1/4 de culleradeta de llevat químic (sense gluten)
  • 250 g de mix de farina sense gluten*
  • 120 g aprox. de cireres.

*Mix de farina sense gluten: Podeu utilitzar un mix comercial, per exemple el Mix dolci de Schär, però si voleu que el resultat sigui realment increïble, us deixo un dels mix de farines sense gluten que utilitzo a casa per les receptes dolces (magdalenes, pastissos, galetes).

Ingredients Mix de farina sense gluten (500 g)

  • 245 g de farina d’arròs
  • 180 g de midó de blat de moro
  • 75 g de farina d’ametlla
  • 1/2 culleradeta de goma Xantana Nota: No és imprescindible, però millora la textura. Aquí a Andorra no l’he trobada, jo la compro a botigues especialitzades de Barcelona o on-line.

Preparació:

  1. Batem la mantega (haurà d’estar a temperatura ambient) amb el sucre, fins a  aconseguir una barreja cremosa amb tots els ingredients ben integrats
  2. Incorporem l’ou i continuem batent.
  3. Afegim la farina, el bicarbonat i el llevat i mentre batem tot a velocitat mitja.
  4. Quan tinguem una massa homogènia, incorporem les cireres, prèviament tallades a trossos petits
  5. Deixem el bol a la nevera uns 20 minuts mentre preescalfem el forn a 180 º C. i preparem les safates del forn amb paper vegetal.
  6. Anem agafant porcions de la massa (jo utilitzo una cullera de servir gelats) i formem boles que anirem col·locant sobre la safata del forn, tenint la previsió de deixar suficient espai entre elles per evitar que s’enganxin quan s’estiguin coent. Les xafem una miqueta amb les mans.
  7. Introduïm les galetes al forn a 180º C entre 15 i 17 minuts.
  8. Deixem que les galetes es temperin a la safata i posteriorment les  passem a una reixeta on s’acabaran d’enfredar.

Ara només queda menjar-les i continuar gaudint de l’estiu.

Espero que us hagi agradat la recepta i que us animeu a fer-la a casa. Jo per la meva part, em despedeixo fins setembre tot desitjant-vos un bon i deliciós estiu.

Ens veiem a la tornada amb moltíssimes més receptes.

Us pot interessar també:

Categories: General Tags:

Etiquetatge sense gluten

23/05/2017

Passada la ressaca de les primeres jornades “Andorra sense gluten” reprenc el blog. Ho faig amb un tema que va sortir diverses vegades durant aquestes jornades i m’agradaria tractat amb profunditat. És el tema de l’etiquetatge “sense gluten”

Tant els que som celíacs com intolerants o al·lèrgics a algun aliment, l’etiquetatge dels aliments ens porta de cap, i per sort o per desgràcia ens acabem tornat experts. Però no sempre ens ho fiquen fàcil.

etiquetado-alimentos

Abans d’aprofundir en el tema de l’etiquetatge, dir que fer una dieta sense gluten,  no és menjar només aliments que estiguin etiquetats sense gluten. Hi ha un munt d’aliments que de forma natural no porten gluten. De fet, la nostra dieta “sense gluten” hauria d’estar basada en aquests aliments. Així doncs  és important diferenciar entre aliments genèrics i aliments aptes.

 

  • Els aliments genèrics són aquells que de forma natural no contenen gluten. Carn, peix, verdura, fruita, ous llegums, llet… (aliments sense tractar en l’àmbit industrial). També es poden considerar com aliments genèrics sense gluten, aquells que es poden consumir de qualsevol marca sempre que no fiqui el contrari (Pot contenir gluten), com per exemple: la mantega, la mel, els iogurts naturals… Aquí podeu veure el llistat de FACE d’aliments genèrics sense gluten.
  • Producte apte: és aquell producte que no té gluten encara que si en podria tenir. Ha d’especificar que és sense gluten.

Un exemple d’això seria. Un ou, les patates són sense gluten de forma natural, però una truita de patates precuinada pot o no contenir gluten.

 

Ara sí, anem al tema de l’etiquetatge “sense gluten”. El 20 de juliol del 2016 va entrar en vigor el nou reglament Europeu 828/2014 sobre l’etiquetatge sense gluten. Aquest nou reglament deroga l’anterior (41/2009) que permetia dues úniques declaracions, voluntàries, és a dir el fabricant podia o no incloure en el seu etiquetatge, però si ho ficava, havia de complir unes condicions. Si el producte estava etiquetat com:

  • “Sense gluten” : no pot tenir més de 20ppm (parts per milió). Aquesta quantitat, permesa es basa en un estudi del dr. Catassi, realitzat a Itàlia l’any 2007
  • “Molt baix en gluten”: es pot utilitzar quan un aliment que consisteixi en blat, sègol, civada, ordi o les seves varietats híbrides o que continguin un o més ingredients fet a partir d’aquests cereals, que s’hagin processat específicament per reduir el contingut en gluten. No poden contenir més de 100mg/kg.

 

Però que passa amb l’actual normativa? Aquest nou reglament porta a la confusió, ja que juntament amb les 2 etiquetes anteriors poden aparèixer unes noves amb el contingut:

  • Elaborat específicament per a celíacs
  • Elaborat específicament per persones amb intolerància al gluten
  • Adequat per  a  celíacs
  • Adequat per a persones amb intolerància al gluten

 

Això es pot malinterpretar i portar a confusió. Ja que si el producte és “molt baix en gluten” però porta l’etiqueta “adequat per a celíacs” pot afectar a celíacs o locals que preparen menús sense gluten que no interpretin adequadament la informació.

etiquetas-sin-gluten

Per tant el que ens ha de quedar clar és: que els celíacs, no hem de fer cas aquests nous afegits de l’etiquetatge. Només poden consumir, a més dels aliments genèrics, els que portin l’etiqueta sense gluten. M’agradaria remarcar també que a efectes pràctics és igual de fiable una etiqueta sense gluten, que l’espiga barrada o el segell de FACE.

 

Us pot resultar interessant també:

Empresas que remiten al etiquetado

Fonts d’informació:
http://www.celiacos.org/blog/item/974-europa-vuelve-a-dar-un-paso-atras-en-el-etiquetado-especifico-para-personas-celiacas.html
http://celicity.com/nuevo-etiquetado-sin-gluten-controversia/
https://www.seguridadalimentariaconbeatriz.com/etiquetado-del-gluten/

Jornades Andorra sense gluten

04/05/2017

 

Aquestes setmanes de silenci tenen un motiu. I és que juntament amb l’Associació de celíacs d’Andorra (ACEA) he estat organitzant les primeres jornades sobre celiaquia i cuina sense gluten “Andorra sense gluten”, amb el principal objectiu de:

Donar visibilitat i veu al col·lectiu celíac mentre ampliem els nostres coneixements sobre celiaquia i aprenem de la mà d’experts de la cuina sense gluten, com el xef Mateo Sierra, finalista de la segona edició de MasterChef España.

Aquestes jornades tindran lloc el 12- 13 i 14 de maig, al centre cultural de la llacuna. Amb un munt d’activitats: Xerrades sobre celiaquia, tallers, show cooking, actuacions, sortejos, degustacions…

 

Logo Andorra Sense Gluten

 

A continuació us deixo el programa:

Divendres 12 de Maig.

 

17:00 Presentació de les Jornades. ACEA

17:15 Deficits Nutricionals en celíacs. Eva Grau

18:15 Taller de pa sense Gluten. El Taller sin Gluten

21:15 Sorteig cistella de productes sense gluten. Oferts per Minfood

22:00 Sopar sense Gluten.Hotel Fenix

Dissabte 13 de maig

 

16:00 Aprendre a ser celíac. Lorena Pérez (Celicidad)

16:30 Degustació de productes.Oferts pel “Chef sin Gluten”

17:00 Show Cooking: Menú sense Gluten.Xef Mateo Sierra

19:00 Celiaquia i esport. Katia Durich

19:30 Sorteig Lot de productes.Oferts per Airos

22:00 Monoleg. Iván Lira

22:30 Concert. Lifante

Diumenge. 14 de maig

 

11:00 Taller de pastisseria bàsica. Bea Rueda (blog Buenos días luna)

Espero que us resulti interessant. Teniu tota la informació a: Andorra sense gluten des d’on podreu també descarregar-vos el tríptic amb tota la informació i aconseguir les entrades pels tallers i les xerrades.

Pancakes sense gluten

24/03/2017

Molt bona tarda,

Si ens diuen de pensar en un esmorzar típic americà, segur que una de les primeres coses que ens ve al cap són els pancakes. I és que, qui no ha vist alguna pel·lícula o  sèrie de Hollywood en la qual no surti algú preparant un deliciós esmorzar amb pancakes?

I aquesta recepta és la que us proposo per avui. A més és ideal pel cap de setmana, que sembla que serà ben fred.

Pancakes sense gluten

 

 

Ingredients:(per uns 6 pancakes)

 

  • 2 ous (mitjans)
  • 200 ml de llet (recordeu que podeu utilitzar també llet sense lactosa o de soja)
  • 100 g de farina sense gluten (jo he utilitzat Mix Dolci de Schär)
  • 100 g de farina d’arròs
  • una cullerada d’oli d’oliva suau
  • una cullerada de sucre
  • 3 culleradetes de llevat químic (sense gluten)

 

Preparació:

 

  1. Batem els ous, juntament amb el sucre.
  2. A continuació afegim la llet i l’oli i barregem bé.
  3. Afegim les farines i el llevat. Batem fins a obtenir una barreja homogènia.
  4. En una paella fiquem una mica d’oli i de mantega i repartim bé per tota la superfície. A continuació escalfem a temperatura  mitja-alta.
  5. Quan estigui ben escalfada, amb l’ajuda d’un cullerot, fiquem al centre de la paella una mica de la nostra massa.
  6. Una vegada veiem que comencen quallar i que comencen  ha sortit petites bombolles li donem la volta.
  7. Repetim aquest últim pas, fins a acabar la massa de pancakes.
  8. Podem servir amb confitures, crema de xocolata, amb fruita… Com més us agradin. ;P

 

Us pot resultar interessant també:

Mug Cake de fruits Vermells Sense Gluten

08/03/2017

Bon dia,

Després d’alguns dies sense publicar noves receptes, torno amb una recepta ràpida i súper fàcil. Ideal per aquells dies en què ve de gust alguna coseta dolça però no tens massa temps per ficar-te a cuinar. Amb menys de 5 minuts podem tenir un esmorzar o un berenar deliciós amb un pa de pessic acabat de fer.

Ingredients:( per 2 Mug Cakes)

 

  • 30g de Farina d’arròs
  • 20g de midó de blat de moro (Maizena)
  • 1 cullerada de sucre de canya
  • 1/4 de culleradeta d’extracte de vainilla
  • 7.5 ml d’oli de gira-sol
  • 60 ml de llet (podeu utilitzar també llet sense lactosa o llet de soja)
  • 1 ou (podeu utilitzar també 1/2 plàtan)
  • 30 g de fruits vermells (Jo he utilitzat nabius vermells)

 

Preparació:

 

  1. Barregem tots els ingredients dins una tassa, excepte els fruits
  2. Quant tenim una barreja homogènia, afegim els fruits vermells i tornem a barrejar bé.
  3. Dividim la nostra massa en 2 tasses.
  4. Fiquem la tassa al microones a màxima potència 1:30 minuts.
  5. Deixem refredar una miqueta i ja podem gaudir del nostre mug cake o pa de pessic a la tassa.

Mug Cake_-2

Us pot resultar també interesant:

Mug Cake de pastanaga

Mug Cake de pastanaga  

Esmorzars Ràpids i saludables

Esmorzars Ràpids i saludables

Pa de Pessic de iogurt i llimona sense gluten

15/02/2017

Bon dia,

Un dels motius pels quals em vaig aficionar a la cuina quan em van diagnosticar la celiaquia va ser perquè em negava a quedar-me sense pastís a les festes d’aniversari. Si ho reconec, m’encanta el dolç i aquí Andorra em resultava impossible trobar pastissos d’aniversari sense gluten. També he de dir que els primers no van resultar com esperava.

Però al final, ho vam aconseguir. Avui us proposo un pa de pessic molt senzill. El típic de llimona que es fa amb els pots de iogurt.

És una recepta molt senzilla però que dóna molt bons resultats i que us pot servir com a base per a realitzar molts pastissos. De fet nosaltres l’hem utilitzat aquest cap de setmana per fer el pastís d’aniversari de la petita de la casa. Aquest any ha sigut de maduixa i xocolata blanca.

Comencem amb la recepta!

Ingredients:

 

  • 1 iogurt de llimona
  • 3 ous
  • 2 mesures de iogurt de sucre
  • 3 mesures de iogurt de farina sense gluten (nosaltres vam utilitzar Mix Dolci de Schär)
  • 1 mesura de iogurt d’oli d’oliva
  • 1 sobre de llevat sense gluten
  • Ratlladura de llimona

 

Preparació:

 

  1. Preescalfem el forn a 180ºC
  2. En un bol batem els ous, juntament amb el sucre. Fins que dupliquin el seu volum.
  3. Incorporem el iogurt, sense deixar de batre.
  4. Afegim la farina i el llevat, tamisats. Continuem batent.
  5. Per últim afegim l’oli a poc a poc. Batem fins a aconseguir una massa homogènia.
  6. Aboquem la massa en un motlle, prèviament untant amb mantega. (Nosaltres aquesta vegada hem utilitzat tres motlles de 20cm)
  7. Introduïm al forn, a baixa altura, amb calor dalt i baix.  Durant uns 30 minuts.
  8. Aquesta és la recepta bàsica. Però podeu fer les combinacions que vulgueu.

 

IMG_8914

Nosaltres aquesta vegada  l’hem fet de tres pisos. Entre capa i capa vam untar confitura de maduixa. I vam cobrir el pastís amb cobertura de xocolata blanca.

Per la cobertura de xocolata blanca vam utilitzar: 180g de xocolata blanca (Nestlé cobertura) i 100 ml de nata. Portem a ebullició la nata i incorporem la xocolata. Barregem bé fins que la xocolata s’hagi desfet. Ara només falta que cobrim el pastís amb la cobertura i el deixem refredar.

 

 

 

Massa de Pizza Sense Gluten

08/02/2017

Avui us proposo una recepta que és molt més fàcil del que sembla.  Crec que hi ha molt poca gent a la qual no li agrada una bona pizza. I sense gluten també podem disfrutar d’aquesta recepta Italiana.

Així que sense més comencem amb aquesta recepta bàsica, per preparar la massa de pizza.

 

Ingredients: (per 3 pizzes)

 

  • 500 g de Mix panificable sense gluten (a casa utilitzem el de la marca Schär)
  • 380-420 ml d’aigua
  • 10 ml d’oli d’oliva verge extra
  • 1 culleradeta de sucre
  • 1 sobre de llevat sec
  • 8 g de sal

 

Preparació:

 

  • Barregem la farina amb el llevat en un bol.
  • Afegim l’oli i l’aigua a poc a poc. I amassem bé, fins a aconseguir una massa homogènia.
  • Fem una bola amb la massa i deixem reposar uns 20 minuts.
  • Dividim la massa en 3 i les estirem amb un corró de cuina. Donem la forma desitjada.
  • Ara només falta que fiquem els ingredients que més ens agradin i que fiquem les nostres pizzes al forn uns 12 minuts a 250º C. Recordeu que el temps exacte dependrà del forn.

 

pizza sense gluten

 

També us pot resultar interessant

Magdalenes de Poma, sense gluten

25/01/2017 2 comentaris

Amb els dies de fred que han estat fent i que sembla que encara ens queden, no se a vosaltres però la veritat és que a mi em venia molt de gust encendre el forn i disfrutar de uns bons berenars de cap de setmana sense surtir de casa.

Així que avui us proposo una recepta ideal per acompanyar els vostres esmorçars o berenars. Unes magdalenes de poma, sense gluten.

 Magdalenes de Poma sense gluten

 

Ingredients:

 

Per la massa de Magdalenes. 

  • 1oo g de farina sense gluten ( jo he utilitzat la Mix Dolci de Schär)
  • 70 g de farina d’arròs
  • 40 g de farina de Ametlla
  • 10 g de llevat sense gluten
  • 150 ml d’oli de gira-sol
  • 160g de sucre
  • 100 ml de llet. Podeu utilitzar també llet de soja o sense lactosa
  • 2 ous
  • un mica de sal

Per la compota de poma:

  • 3 pomes
  • 100 g de sucre
  • 300 ml d’aigua
  • una branca de canyella

 

Preparació:

 

Compota de Poma: Aquests passos són opcionals. Si ho preferiu, podeu comprar compota ja feta. O bé fer la recepta amb confitura de poma.

  1. Pelem i tallem a trossos petit les pomes
  2. Fiquem en una olla fiquem els trossos de poma, la canyella i l’aigua. Portem a ebullició a foc baix. I deixem uns 30 minuts.
  3. Trèiem l’aigua que sobri, la canyella i triturem.
  4. Deixem refredar.

Magdalenes:

  1. Preescalfem el forn a 215 ºC.

Nota: Si el vostre forn  dóna la possibilitat de ficar calor només a baix, fiqueu la safata a una altura mitjana. Si no us deixa, fiqueu la calor a dalt i a baix i la safata a mitja baixa altura. Eviteu el ventilador del forn.

2. Barregem bé les farines juntament amb el llevat i la mica de sal.

3. Batem els ous amb el sucre. Si ho feu amb un robot: comenceu  a velocitat baixa i aneu augmentat aquesta progressivament. Batem fins que dupliquin el seu volum.

4. Afegim la llet a poc a poc sense deixar de batre. Primer a velocitat baixa i anem augmentant la intensitat.

5. A continuació, afegim la barreja de farines. Continuem barrejant. I com hem fet en els passos anteriors anem augmentant la velocitat a poc a poc.

6. Per últim afegim l’oli. Ho fem en tres vegades, a velocitat baixa. Una vegada hàgim afegit tot l’oli augmentem la velocitat i batem fins a aconseguir una massa homogènia.

7. Aboquem una mica de la massa als nostres motlles per magdalenes. Jo utilitzo una cullera de servir gelat. A continuació amb una cullera de postre fiquem una mica de la compota de poma. Acabem d’abocar la massa fins a uns 2/3 dels motlles. I empolvorem amb una mica de sucre.

8. Introduïm al forn uns 20 minuts. Recordeu punxar-les amb un escuradents abans de treure-les.

9. Deixem refredar sobre una reixeta.

Magdalenes sense Gluten

 I ja tenim les nostres magdalenes preparades. Espero que us agradin.

Us pot resultar interessant també:

Magdalenes de taronja sense gluten

Magdalenes de Taronja sense gluten

muffins sense gluten

Muffins de fruits vermells sense gluten

Pa de Pagès Sense Gluten

18/01/2017 3 comentaris

Una de les coses que més he trobat a faltar d’ençà que em van diagnosticar la celiaquia ha sigut el pa. És veritat que hi ha una gran varietat de pa sense gluten, però jo encara no he comprat cap que sigui cruixent.

Trobava a faltar un entrepà cruixent, una bona torrada de pa de pagès. Així que ens vam ficar mans a la massa per fer el nostre pa. No ha sigut fàcil, ens ha costat llençar pa moltes vegades, però finalment i amb el consell d’alguns amics, que gràcies a la celiaquia s’han tornat uns experts forners, hem trobat una recepta molt senzilla i amb un molt bon resultat. De fet a casa ja no volen un altre pa.

Pa de pagès
Comencem amb la recepta!

Ingredients:

 

  • 400 g. de farina panificable sense gluten (nosaltres utilitzem la de Schär)
  • 100 g. de farina de civada sense gluten
  • 8 g. de sal
  • 12 g. de llevat fresc o un sobre de llevat sec
  • 6 g. de bicarbonat (si utilitzeu el llevat sec) o una culleradeta de sucre (si utilitzeu el llevat fresc)
  • Entre 350 i 400 ml d’aigua tèbia

 

Preparació:

 

1. Si utilitzeu llevat fresc: ficarem una mica de l’aigua en un got per dissoldre el llevat. Ha de fer espuma, si no fa, és que hem escalfat molt l’aigua o el llevat no estava en bon estat. Reservem.

2. Barregem tots els ingredients secs.

3. A continuació anirem introduint l’aigua. Si hem utilitzat el llevat fresc, l’introduirem l’últim.

Nota: Si teniu un robot de cuina, pasteu durant 10 minuts. Si ho feu a mà, haureu de pastar fins que aconseguiu una massa homogènia.

4.  Enfarinem la zona de treball i ens enfarinem també les fans. Fem una bola amb la massa, tapem amb un drap i deixem reposar uns 25 minuts, en una zona càlida de casa.

5. Preescalfem el forn a 180ºC. i introduïm un recipient amb aigua (això és perquè l’escorça del pa quedi ben cruixent)

6. Introduïm  el pa al forn durant una hora (escalfor d’alt i  baix i a altura baixa). Compte quan el trèiem perquè hi haurà vapor d’aigua.

Ja tenim el nostre pa. No hi haurà ningú que es pugui resistir 😉

Torrades amb pa de pages

Vivint sense Gluten

17/01/2017

Sempre m’ha costat molt definir-me. M’agraden moltes coses: la cuina, la fotografia, el que des de fa algun temps anomenem Diy…. Encara que la meva feina no té res a veure amb aquestes coses, també m’agrada moltíssim. Sóc infermera des de fa 10 anys. I des de fa 7, també mare.

Fa uns 5 anys em van diagnosticar celiaquia. He de reconèixer que al principi no va ser fàcil ,però sempre s’ha de mirar la part positiva. Gràcies a la celiaquia he descobert un munt de possibilitats dins del món de la cuina i de l’alimentació.

Set of grunge rubber stamps with the text gluten free written inside, vector illustration

Arran de tot això em vaig animar a obrir un blog. Alguns de vosaltres potser el coneixeu, d’altres molts, segurament no. Així que també us el presento una mica. Buenos días Luna va néixer amb la il·lusió d’aportar el nostre granet de sorra en aquest món (a vegades desconegut) de la celiaquia. Amb receptes, locals sense gluten, viatges, nous productes… En el nostre petit racó a la xarxa també hi hem fet lloc per a  la decoració, els viatges en família i les manualitats. Us animo a donar-li un cop d’ull, tot desitjant que us agradi tant llegir-lo com a nosaltres escriure’l.

Avui encetem un nou projecte: A taula sense gluten. Un espai on podreu trobar receptes sense gluten, restaurants i locals sense gluten que anem descobrint a Andorra i des d’on intentarem demostrar que es pot gaudir de la gastronomia i de la cuina lliure de  gluten.

És probable que des de fa un temps hàgueu escoltat moltes vegades les paraules celiaquia i gluten, però sabem realment que signifiquen?

vellositats intestinals

La celiaquia és una malaltia multisistèmica, és a dir, una malaltia no només amb símptomes digestius sinó que afecta a tot l’organisme. Una afecció multisistèmica, de tipus autoimmune desencadenada pel consum de gluten, que es dóna en persones amb predisposició genètica. Aquesta intolerància al gluten provoca que, quan un celíac consumeix gluten, les seves vellositats intestinals es danyin arribant fins i tot a atrofiar-se.

Semilla (Gluten)

El gluten és una proteïna que es troba a les llavors d’alguns cereals com el blat, l’ordi, el sègol, l’espelta…  És una proteïna molt utilitzada a la indústria alimentaria. El consum de gluten a la nostra societat està molt estès, possiblement aquest és un dels motius de què el nombre de celíacs i sensibles al gluten vagi en augment, ja que en l’actualitat estem molt més exposats que fa dècades.

Arran de modes que estan sortint últimament, crec que és important dir que el gluten no és una substància nociva per si mateixa, si no que és el sistema immune dels celíacs el que reacciona erròniament al gluten, en confondre’l amb una substància nociva i desencadenant un procés sistèmic que provoca una gran quantitat i varietat de símptomes. Els més freqüents són: nàusees, diarrea, vòmits,  distensió abdominal, dolor abdominal,  pèrdua de pes,  retard del creixement, alteracions en el caràcter (irritabilitat, apatia) , anèmia per dèficit de ferro…. Però tant en adults com en nens, és possible que els símptomes siguin atípics o la malaltia sigui asimptomàtica, motiu pel qual moltes vegades resulta difícil de diagnosticar.

Un error freqüent és parlar de graus de celiaquia. No hi ha graus sinó, com hem vist abans, diferent simptomatologia. Que algú no presenti símptomes no vols dir que la seva vellositat intestinal no es vegi afectada.

Així doncs, l’únic tractament possible pels celíacs és seguir una dieta sense gluten estricta i de per vida. Una vegada arriba el diagnòstic, haurem de començar la dieta tan ràpid com es pugui per tal que la recuperació comenci al més aviat possible. Les vellositats intestinals poden trigar fins a 2 anys en recuperar-se però els símptomes de la malaltia començaran a millorar setmanes o mesos després de començar la dieta.

Per acabar us deixo alguns links que us poden resultar d’interès.

Associacions de Celíacs:

Blogs:

Per a les pròximes entrades en aquest blog estem preparant algunes receptes senzilles que seran de gran utilitat per tots aquells que vulguin començar a preparar a casa els productes sense gluten més bàsics, com el pa.

Us animem al fet que ens feu arribar els vostres dubtes i el vostres suggeriments i ens veiem dimecres amb la primera recepta.