Magdalenes de Poma, sense gluten

25/01/2017 2 comentaris

Amb els dies de fred que han estat fent i que sembla que encara ens queden, no se a vosaltres però la veritat és que a mi em venia molt de gust encendre el forn i disfrutar de uns bons berenars de cap de setmana sense surtir de casa.

Així que avui us proposo una recepta ideal per acompanyar els vostres esmorçars o berenars. Unes magdalenes de poma, sense gluten.

 Magdalenes de Poma sense gluten

 

Ingredients:

 

Per la massa de Magdalenes. 

  • 1oo g de farina sense gluten ( jo he utilitzat la Mix Dolci de Schär)
  • 70 g de farina d’arròs
  • 40 g de farina de Ametlla
  • 10 g de llevat sense gluten
  • 150 ml d’oli de gira-sol
  • 160g de sucre
  • 100 ml de llet. Podeu utilitzar també llet de soja o sense lactosa
  • 2 ous
  • un mica de sal

Per la compota de poma:

  • 3 pomes
  • 100 g de sucre
  • 300 ml d’aigua
  • una branca de canyella

 

Preparació:

 

Compota de Poma: Aquests passos són opcionals. Si ho preferiu, podeu comprar compota ja feta. O bé fer la recepta amb confitura de poma.

  1. Pelem i tallem a trossos petit les pomes
  2. Fiquem en una olla fiquem els trossos de poma, la canyella i l’aigua. Portem a ebullició a foc baix. I deixem uns 30 minuts.
  3. Trèiem l’aigua que sobri, la canyella i triturem.
  4. Deixem refredar.

Magdalenes:

  1. Preescalfem el forn a 215 ºC.

Nota: Si el vostre forn  dóna la possibilitat de ficar calor només a baix, fiqueu la safata a una altura mitjana. Si no us deixa, fiqueu la calor a dalt i a baix i la safata a mitja baixa altura. Eviteu el ventilador del forn.

2. Barregem bé les farines juntament amb el llevat i la mica de sal.

3. Batem els ous amb el sucre. Si ho feu amb un robot: comenceu  a velocitat baixa i aneu augmentat aquesta progressivament. Batem fins que dupliquin el seu volum.

4. Afegim la llet a poc a poc sense deixar de batre. Primer a velocitat baixa i anem augmentant la intensitat.

5. A continuació, afegim la barreja de farines. Continuem barrejant. I com hem fet en els passos anteriors anem augmentant la velocitat a poc a poc.

6. Per últim afegim l’oli. Ho fem en tres vegades, a velocitat baixa. Una vegada hàgim afegit tot l’oli augmentem la velocitat i batem fins a aconseguir una massa homogènia.

7. Aboquem una mica de la massa als nostres motlles per magdalenes. Jo utilitzo una cullera de servir gelat. A continuació amb una cullera de postre fiquem una mica de la compota de poma. Acabem d’abocar la massa fins a uns 2/3 dels motlles. I empolvorem amb una mica de sucre.

8. Introduïm al forn uns 20 minuts. Recordeu punxar-les amb un escuradents abans de treure-les.

9. Deixem refredar sobre una reixeta.

Magdalenes sense Gluten

 I ja tenim les nostres magdalenes preparades. Espero que us agradin.

Us pot resultar interessant també:

Magdalenes de taronja sense gluten

Magdalenes de Taronja sense gluten

muffins sense gluten

Muffins de fruits vermells sense gluten

Pa de Pagès Sense Gluten

18/01/2017 3 comentaris

Una de les coses que més he trobat a faltar d’ençà que em van diagnosticar la celiaquia ha sigut el pa. És veritat que hi ha una gran varietat de pa sense gluten, però jo encara no he comprat cap que sigui cruixent.

Trobava a faltar un entrepà cruixent, una bona torrada de pa de pagès. Així que ens vam ficar mans a la massa per fer el nostre pa. No ha sigut fàcil, ens ha costat llençar pa moltes vegades, però finalment i amb el consell d’alguns amics, que gràcies a la celiaquia s’han tornat uns experts forners, hem trobat una recepta molt senzilla i amb un molt bon resultat. De fet a casa ja no volen un altre pa.

Pa de pagès
Comencem amb la recepta!

Ingredients:

 

  • 400 g. de farina panificable sense gluten (nosaltres utilitzem la de Schär)
  • 100 g. de farina de civada sense gluten
  • 8 g. de sal
  • 12 g. de llevat fresc o un sobre de llevat sec
  • 6 g. de bicarbonat (si utilitzeu el llevat sec) o una culleradeta de sucre (si utilitzeu el llevat fresc)
  • Entre 350 i 400 ml d’aigua tèbia

 

Preparació:

 

1. Si utilitzeu llevat fresc: ficarem una mica de l’aigua en un got per dissoldre el llevat. Ha de fer espuma, si no fa, és que hem escalfat molt l’aigua o el llevat no estava en bon estat. Reservem.

2. Barregem tots els ingredients secs.

3. A continuació anirem introduint l’aigua. Si hem utilitzat el llevat fresc, l’introduirem l’últim.

Nota: Si teniu un robot de cuina, pasteu durant 10 minuts. Si ho feu a mà, haureu de pastar fins que aconseguiu una massa homogènia.

4.  Enfarinem la zona de treball i ens enfarinem també les fans. Fem una bola amb la massa, tapem amb un drap i deixem reposar uns 25 minuts, en una zona càlida de casa.

5. Preescalfem el forn a 180ºC. i introduïm un recipient amb aigua (això és perquè l’escorça del pa quedi ben cruixent)

6. Introduïm  el pa al forn durant una hora (escalfor d’alt i  baix i a altura baixa). Compte quan el trèiem perquè hi haurà vapor d’aigua.

Ja tenim el nostre pa. No hi haurà ningú que es pugui resistir 😉

Torrades amb pa de pages

Vivint sense Gluten

17/01/2017

Sempre m’ha costat molt definir-me. M’agraden moltes coses: la cuina, la fotografia, el que des de fa algun temps anomenem Diy…. Encara que la meva feina no té res a veure amb aquestes coses, també m’agrada moltíssim. Sóc infermera des de fa 10 anys. I des de fa 7, també mare.

Fa uns 5 anys em van diagnosticar celiaquia. He de reconèixer que al principi no va ser fàcil ,però sempre s’ha de mirar la part positiva. Gràcies a la celiaquia he descobert un munt de possibilitats dins del món de la cuina i de l’alimentació.

Set of grunge rubber stamps with the text gluten free written inside, vector illustration

Arran de tot això em vaig animar a obrir un blog. Alguns de vosaltres potser el coneixeu, d’altres molts, segurament no. Així que també us el presento una mica. Buenos días Luna va néixer amb la il·lusió d’aportar el nostre granet de sorra en aquest món (a vegades desconegut) de la celiaquia. Amb receptes, locals sense gluten, viatges, nous productes… En el nostre petit racó a la xarxa també hi hem fet lloc per a  la decoració, els viatges en família i les manualitats. Us animo a donar-li un cop d’ull, tot desitjant que us agradi tant llegir-lo com a nosaltres escriure’l.

Avui encetem un nou projecte: A taula sense gluten. Un espai on podreu trobar receptes sense gluten, restaurants i locals sense gluten que anem descobrint a Andorra i des d’on intentarem demostrar que es pot gaudir de la gastronomia i de la cuina lliure de  gluten.

És probable que des de fa un temps hàgueu escoltat moltes vegades les paraules celiaquia i gluten, però sabem realment que signifiquen?

vellositats intestinals

La celiaquia és una malaltia multisistèmica, és a dir, una malaltia no només amb símptomes digestius sinó que afecta a tot l’organisme. Una afecció multisistèmica, de tipus autoimmune desencadenada pel consum de gluten, que es dóna en persones amb predisposició genètica. Aquesta intolerància al gluten provoca que, quan un celíac consumeix gluten, les seves vellositats intestinals es danyin arribant fins i tot a atrofiar-se.

Semilla (Gluten)

El gluten és una proteïna que es troba a les llavors d’alguns cereals com el blat, l’ordi, el sègol, l’espelta…  És una proteïna molt utilitzada a la indústria alimentaria. El consum de gluten a la nostra societat està molt estès, possiblement aquest és un dels motius de què el nombre de celíacs i sensibles al gluten vagi en augment, ja que en l’actualitat estem molt més exposats que fa dècades.

Arran de modes que estan sortint últimament, crec que és important dir que el gluten no és una substància nociva per si mateixa, si no que és el sistema immune dels celíacs el que reacciona erròniament al gluten, en confondre’l amb una substància nociva i desencadenant un procés sistèmic que provoca una gran quantitat i varietat de símptomes. Els més freqüents són: nàusees, diarrea, vòmits,  distensió abdominal, dolor abdominal,  pèrdua de pes,  retard del creixement, alteracions en el caràcter (irritabilitat, apatia) , anèmia per dèficit de ferro…. Però tant en adults com en nens, és possible que els símptomes siguin atípics o la malaltia sigui asimptomàtica, motiu pel qual moltes vegades resulta difícil de diagnosticar.

Un error freqüent és parlar de graus de celiaquia. No hi ha graus sinó, com hem vist abans, diferent simptomatologia. Que algú no presenti símptomes no vols dir que la seva vellositat intestinal no es vegi afectada.

Així doncs, l’únic tractament possible pels celíacs és seguir una dieta sense gluten estricta i de per vida. Una vegada arriba el diagnòstic, haurem de començar la dieta tan ràpid com es pugui per tal que la recuperació comenci al més aviat possible. Les vellositats intestinals poden trigar fins a 2 anys en recuperar-se però els símptomes de la malaltia començaran a millorar setmanes o mesos després de començar la dieta.

Per acabar us deixo alguns links que us poden resultar d’interès.

Associacions de Celíacs:

Blogs:

Per a les pròximes entrades en aquest blog estem preparant algunes receptes senzilles que seran de gran utilitat per tots aquells que vulguin començar a preparar a casa els productes sense gluten més bàsics, com el pa.

Us animem al fet que ens feu arribar els vostres dubtes i el vostres suggeriments i ens veiem dimecres amb la primera recepta.