Home > General > Sorpresa amb el Banc d’Anglaterra

Sorpresa amb el Banc d’Anglaterra

23/06/2023

Després del tancament en vermell previ de Wall Street amb la intervenció del president de la Fed al Congrés, en què Powell va donar un missatge clar de mantenir les pujades de tipus per fer front a l’elevada inflació, el mercat americà no s’ho va prendre positivament i tancava en negatiu. Amb aquest context, el mercat europeu obria amb un to pessimista, amb caigudes superiors a l’1,5%. La caiguda es va moderar amb l’obertura de Wall Street, amb un to més constructiu. Tot i això, els principals índexs europeus van tancar en vermell, afrontant així una setmana de lleugeres correccions.
Ahir va ser un dia de reunions de bancs centrals. De les més rellevants va ser la del Banc Central de Regne Unit, que va sorprendre el mercat pujant 50 punts bàsics, fins al 5%, màxims des d’abril del 2008. El mercat esperava una pujada més moderada de 25 punts bàsics, però la decisió s’ha pres després que aquesta setmana es publiqués que la xifra d’inflació es manté molt elevada, al 8,7%, però sobretot per la pujada de la dada subjacent, pujant fins al 7,1%. El Banc Central de Noruega, va complir les expectatives i va pujar els tipus fins al 3,75%, que representa 50 punts addicionals. El Banc de Suïssa va pujar també els seus tipus de referència fins a l’1,75%. L’altra sorpresa del dia va ser el moviment de tipus de Turquia, que va pujar del 8,5% al 15%, després de 27 mesos sense pujar els tipus. Aquesta pujada tan elevada ha tingut un impacte en la divisa provocant que la lira caigués més d’un 2,4% contra el dòlar.
Pel que fa a dades macroeconòmiques, com tots els dijous tocava la dada del mercat laboral, amb la publicació de les peticions de subsidis d’atur. La dada d’ahir va mostrar estancament respecte a la xifra de la setmana anterior, mantenint-se per sobre dels 200.000 individus, pressionant la política monetària de la Fed.

Categories: General Tags: