Home > General > Setmana de turbulències als mercats

Setmana de turbulències als mercats

18/03/2023

Les pors ahir van tornar als mercats després que es va conèixer que l’entitat Credit Suisse ha seguit perdent dipòsits dels clients, va registrar sortides netes de més de 200 milions de dòlars de fons administrats als Estats Units i a Europa des del 13 de març (moment en què es van iniciar les turbulències amb les caigudes de Silicon Valley Bank als Estats Units), això no va aportar tranquil·litat als mercats, que van tornar a castigar l’entitat en la seva cotització borsària, superant el doble dígits en caigudes, i la resta del mercat.
Pel que fa a dades macroeconòmiques, ahir es va conèixer la dada d’inflació interanual de l’eurozona, situant la dada del febrer en un 8,5%, baixant una dècima respecte a la dada del gener. El to més negatiu va ser la dada subjacent, que exclou aquells productes més volàtils com l’energia i els aliments frescos, que va pujar a un nivell rècord de 5,6%. Les dues dades estan lluny de l’objectiu del Banc Central Europeu, que situa la xifra en un 2%. Després de la reunió de l’autoritat monetària europea, la seva presidenta, Christine Lagarde, va indicar que la inflació és la seva preocupació principal, i preveu que la xifra es situï lluny de l’objectiu durant bastant de temps.
Des de la Xina, també les autoritats han pres mesures perquè el seus bancs no pateixin problemes de liquiditat. Ahir coneixíem que el Banc Popular de la Xina va anunciar retallades de 0,25 punts percentuals en els requeriments de coeficient de caixa (la part dels fons que els bancs no poden prestar). El moviment és habitual del banc xinès, però feia un any que no l’utilitzava. La idea és ampliar la liquiditat situant-la en un rang adequat per a les entitats bancàries del país.

Categories: General Tags: