Home > General > La volatilitat s’apodera del mercat

La volatilitat s’apodera del mercat

11/02/2023

Ahirs les borses europees obrien amb fortes correccions, seguint els passos de Wall Street de dijous, que es va girar a meitat de la sessió pel retorn de les pors a la recessió. Motivat, d’una banda, pel gap de cotització dels tipus d’interès, en què el curt termini cotitza molt superior al llarg termini, el curt termini cotitzava a 4,46% en comparació al Treasury a 10 anys, a 3,6% dijous. Aquest gap tan gran no és trobava des de fa més de 40 anys. D’altra banda, durant tota la setmana diferents membres de la Reserva Federal han insistit que les pujades de tipus seran més pronunciades del que el mercat espera. Tot això va provocar que el mercat americà fes un gir negatiu.
Pel que fa a l’Àsia, ahir es va conèixer l’índex de preus de consum (IPC) de la Xina, que va sorprendre positivament pujant fins al 2,1% interanual per l’impuls de la demanda durant l’any nou lunar i la fi de la política de covid zero tan estricta. Les principals partides que han recolzat aquest augment han estat alimentació, bitllets d’avió i oci. Els analistes esperen que la reapertura de la Xina impulsi les xifres de l’IPC els propers mesos.
El mercat de commodities també ha viscut volatilitat aquest divendres. El preu del petroli es veia beneficiat per l’anunci de Rússia de reduir la producció en quasi 500.000 barrils al dia (5% de la producció) al març a conseqüència de l’anunci d’occident d’impulsar limitacions al preu del cru. Amb això el Brent tornava a nivells per sobre de 86 dòlars per barril.
Aquesta incertesa en els mercats ha tingut un impacte en el mercat de divises i el dòlar s’ha vist enfortit respecte a la resta de divises, fins i tot ahir va trencar els 1,07 euros contra el dòlar. Cal recordar que fa poques setmanes aquesta referència havia arribat a intercanviar-se quasi a 1,10 euros per dòlar (1,099 l’1 de febrer), una apreciació de quasi un 3% del dòlar.

Categories: General Tags: