Home > General > Calma als mercats davant les tensions geopolítiques

Calma als mercats davant les tensions geopolítiques

16/04/2024

Veronica Orihuela

L’actualitat geopolítica va dominar l’inici de la jornada d’ahir als mercats financers, després que l’Iran iniciés un atac amb el llançament de més de 300 drons i míssils a Israel, una ofensiva sense precedents. Això va provocar que es prenguessin mesures com la suspensió de vols a l’Orient Mitjà, per por de les represàlies. Tot i aquest context, les borses europees obrien amb lleugeres pujades, que durant el dia es van convertir en pujades folgades de més de l’1% durant part de la jornada, encara que al final del dia l’optimisme es va reduir. L’Euro Stoxx tancava la jornada pujant un 0,6%, beneficiat pel bon comportament del sector de consum i industrials i penalitzat pel sector energètic.

En contra del que estava previst, el preu del petroli no va escalar, sinó que es va reduir lleugerament i va cotitzar per sota dels 90 dòlars el barril la referència europea, donat que es descartaven els pitjors escenaris per la decisió dels Estats Units de no fer costat Israel en una ofensiva en territori iranià.

El mercat de divises sí que va tenir una reacció més brusca: el dòlar davant d’aquest context d’incertesa geopolítica es va comportar com a divisa refugi i es va veure enfortit, passant a cotitzar l’euro enfront del dòlar a 1,06. Les criptodivises durant el cap de setmana van patir fortes caigudes, sobretot el bitcoin, que va baixar amb força.

Avui els mercats estaran atents a les declaracions del president de la Reserva Federal, Jerome Powell, per si dona indicis del proper moviment de l’organisme després que les darreres dades macroeconòmiques allunyen la primera baixada de tipus del mes de juny.

Categories: General Tags: