Home > General > Històrica pujada de tipus per part del BCE

Històrica pujada de tipus per part del BCE

22/07/2022

En un dia en què totes les mirades estan posades en la decisió del Banc Central Europeu, la notícia de la dimissió definitiva de Mario Draghi com a primer ministre italià agafa el relleu dels noticiaris fins a novetats procedents de la Institució europea monetària.
I és que el primer ministre d’Itàlia, Draghi, després d’intentar fer marxa enrere i quedar-se al govern italià, finalment no aconsegueix el recolzament dels seus socis, on tots els partits de dretes del país transalpí li retiren la confiança. En aquest context, Mario decideix definitivament dimitir i aquest dijous a la tarda entregava la seva carta de renuncia al President Sergio Mattarella, el qual li demanava que es quedés en un govern provisional. Tota aquesta situació fa pensar en una anticipació de les eleccions a Itàlia, enmig d’una incertesa política provocada per aquests fets, la qual podria acabar afectanta Europa en un moment poc adequat. Així doncs, els mercats europeus responien amb caigudes, sent el clar perdedor el Mib italià, que aprofundia les baixades més enllà del 2%. Finalment aconseguia recuperar-se i caure menys d’un 1%. En clau de renda fixa, la rendibilitat del bo italià també patia les conseqüències, amb una pujada del 6,5%, passant del 3,2% al 3,5%.
Amb aquest escenari de fons, a les 14.15 hores s’esperava conèixer la decisió final del BCE. La gran pregunta era si la pujada seria de 25 punts bàsics, que és el que portava anunciant Christine Lagarde, presidenta del BCE, aquests últims mesos. O si, al contrari, respondrien d’una manera més agressiva i la pujada seria de 50 punts bàsics. Finalment, el BCE sorprenia al mercat realitzant una pujada de 50 punts bàsics, la primera pujada de tipus que fa des del 2011. Els mercats s’ho prenien positivament, tot i que el DAX i l’IBEX tancaven amb vermell, igual que el MIB, tot i que aquest últim afectat per la crisi política italiana.

Categories: General Tags: