Home > General > Els bancs centrals segueixen dirigint el mercat

Els bancs centrals segueixen dirigint el mercat

09/03/2023

Els mercats borsaris ahir van viure amb més tranquil·litat els discursos dels banquers centrals. Al matí li va tocar el torn a la presidenta del BCE, Christine Lagarde, i a la tarda al president de la Fed, Jerome Powell. Del segon assalt del president de la Fed al Congrés va destacar un discurs més moderat, ja que va indicar que encara no s’ha decidit quina seria la pujada de tipus en la propera reunió i la institució resta pendent de veure les properes dades macroeconòmiques, per acabar de decidir si la pujada serà de 25 o 50 punts bàsics al març. Atès que les dades fins ara indiquen que el mercat laboral segueix molt fort, que la inflació salarial segueix en terreny d’incompatibilitat amb l’objectiu d’inflació de la Fed i encara no s’observen indicis de desinflació en el sector de serveis a excepció del mercat del lloguer.
Ahir justament es van conèixer les dades del mercat laboral americà i tornava a sorprendre per la seva fortalesa, segons les dades de l’ADP. El mercat privat hauria creat 242.000 llocs de treball, representant un augment important respecte als 119.000 creats al gener. El sector d’oci i hotels va liderar el creixement, amb les activitats financeres. A Europa es va conèixer el PIB final del quart trimestre del 2022 de l’eurozona, que finalment va ser del 0%, revisant la xifra anterior a la baixa.
L’impacte de totes aquestes previsions de pujades de tipus addicionals es va veure reflectit a l’economia real a través de les pujades constants que està experimentant l’euríbor, sent una de les principals referències en la fixació de tipus de la gran majoria d’hipoteques. La referència superava ahir el 3,9% en taxa diària (concretament el 3,944%), el nivell més elevat des del novembre del 2008. La taxa mitjana de març seria del 3,85%.

Categories: General Tags: