Home > General > La inflació de l’eurozona se situa a nivells de fa 28 mesos

La inflació de l’eurozona se situa a nivells de fa 28 mesos

20/12/2023

Ahir el Banc del Japó va decebre els analistes, que esperaven un canvi en la seva política ultralaxa, mantenint els tipus d’interès sense canvis en un -0,1%. Cal tenir present que els tipus porten en terreny negatiu els darrers vuit anys. Els analistes pronosticaven un canvi, adoptant un discurs més dovish, i que adoptés mesures addicionals de relaxació monetària. Després d’aquesta reunió els analistes han abandonat les especulacions sobre una pujada de tipus al gener. El mercat de divises va reaccionar ràpidament, caient el ien davant de l’euro i el dòlar.

Des d’Europa ahir vam tenir comentaris del governador de França i membre del BCE, Francois Villeroy. Va destacar el discurs per la seva claredat i va indicar que si no es produïa cap situació sorprenent les pujades de tipus han finalitzat i que les rebaixes dels tipus haurien de donar-se en algun moment del 2024, tot i que va indicar que si la baixada es produeix molt ràpidament hi ha el risc de desfer el moviment aconseguit amb la inflació.

La dada macroeconòmica que va destacar des d’Europa va ser la inflació de l’eurozona, que va sorprendre positivament situant-se en el nivell més baix dels darrers 28 mesos. La revisió final va confirmar que el nivell harmonitzat dels 20 països de l’euro es moderava fins al 2,4% interanual al novembre. Per regions, els que tenen la xifra més baixa són Bèlgica (-0,8%), Dinamarca (-0,3%) o Itàlia (0,6%), i les més elevades són la República Txeca (8%) i Hongria (7,7%). L’objectiu del Banc Central Europeu és controlar la inflació en nivells del 2%.

Categories: General Tags: