Home > General > El PMI de l’eurozona decep

El PMI de l’eurozona decep

16/12/2023

Les borses europees van obrir ahir amb optimisme, seguint la tendència viscuda durant la setmana amb les decisions i intervencions dels bancs centrals, amb les expectatives que el 2024 sigui l’any de l’inici de les retallades de tipus en l’àmbit mundial, tot i que els bancs centrals segueixen amb un missatge de precaució i de vigilància de la inflació. Ahir un membre del Banc Central Europeu, en concret François Villeroy, va indicar que “excepte sorpreses, els augments de tipus han finalitzat, però això no significa que hi hagi retallada de tipus”. Per tant, insisteix que els tipus s’han de mantenir restrictius durant més temps. Va ser un dia de volatilitat, atès que es produïa la quàdruple hora bruixa, que es tracta del moment en què vencen els contractes d’opcions i futurs sobre índexs i accions. Això succeeix un cop cada trimestre i és un factor que provoca un augment molt important dels volums de negociació a les borses. En l’àmbit macroeconòmic vàrem conèixer xifres de l’índex de gestors de compres. El PMI de l’eurozona compost del desembre va retrocedir fins al 47, el sector manufacturer es va mantenir en 44,2 punts i el de serveis, en 48,1. La dada va decebre als mercats, que esperaven cert repunt, sobretot del sector serveis. També es van publicar el PMI d’Alemanya i de França, i ambdós van decebre. Amb aquestes xifres els analistes han incrementat la possibilitat que es produeixi una recessió a la zona euro, a mesura que es veu la desacceleració econòmica a conseqüència de les polítiques monetàries de pujada de tipus del darrer any.

Categories: General Tags: