Home > General > L’eurozona confirma que el PIB cau el 0,1% al tercer trimestre

L’eurozona confirma que el PIB cau el 0,1% al tercer trimestre

08/12/2023

Ahir va sortir publicada la dada del tercer trimestre del PIB de l’eurozona i es confirma que l’economia s’ha contret un 0,1% en termes mensuals i en l’àmbit interanual s’ha quedat al 0% (per sota de les expectatives dels analistes). Entre les grans economies només Espanya (0,3%), Polònia (1,5%) i Itàlia (0,1%) creixen. França i Alemanya cauen un 0,1%. El creixement europeu s’ha vist afectat per la pujada dels tipus d’interès per part del Banc Central Europeu i per la baixada d’exportacions, sobretot cap a la Xina.

Pel que fa al mercat laboral, l’eurozona ha vist com li ha repuntat la taxa d’atur un 0,2%, una xifra lleugerament inferior a la que esperaven els mercats, però que trenca la tendència a la baixa que tenia aquest any.

D’altra banda, Alemanya continua amb el deteriorament de les seves dades ahir en la producció industrial després de caure un 0,4% el mes d’octubre en termes intermensuals. Suposa la cinquena caiguda mensual consecutiva. En el conjunt de l’any, la producció industrial ha caigut un 3,5%. Per sectors, el de la construcció va caure més d’un 2% intermensual. Aquestes dades mostren la situació dèbil en què es troba.

Finalment, el sector bancari espanyol va caure amb força ahir. Els bancs afronten un context complex ara que els mercats descompten fins a sis baixades de tipus d’interès per part del Banc Central Europeu (BCE) per a l’any vinent –la primera d’elles tindrà lloc el mes de març– tenint en compte el deteriorament econòmic i la tendència de baixada de la inflació.

Categories: General Tags: