Home > General > Els mercats comencen a descomptar retallades de tipus

Els mercats comencen a descomptar retallades de tipus

02/12/2023

Ahir es va iniciar la primera jornada del darrer mes de l’any, que ve precedit per una forta pujada de les principals borses mundials al novembre, amb un rebot pròxim al 9% tant l’Eurostoxx com l’S&P-500, i superant el 10% el Nasdaq, gràcies a les bones dades d’inflació tant dels Estats Units com d’Europa, que van fer canviar la tendència dels mercats. La renda fixa va incrementar amb força les probabilitats que els bancs centrals rebaixin els tipus d’interès més aviat del previst. Tot i que diversos membres dels bancs centrals intenten transmetre cautela en els discursos, indicant que és molt aviat per parlar de retallades dels tipus, creuen necessari veure l’evolució de l’economia per passar a una segona fase de política monetària. Això contrasta amb les previsions dels analistes, que anticipen baixades a principi del segon trimestre del 2024. Recolzant aquesta visió, dijous vàrem conèixer la dada del deflactor del consum personal (PCE) subjacent (exclou energia i aliments) dels Estats Units, una dada que interessa molt sempre a la Reserva Federal. A l’octubre, l’indicador va desaccelerar al 3,5% des del 3,7% previ, tal com s’esperava. El PCE general va passar del 3,4% al 3%, també com s’esperava. A l’octubre, l’índex de preus de consum (IPC) va caure del 3,7% al 3,2% i el subjacent del 4,1% al 4%. Aquestes dades recolzen la sensació general que la Fed ja no pujarà més els tipus d’interès en aquest cicle. Ara el debat se centrarà en la data de les possibles retallades el 2024. Els mercats estaran atents al proper moviment dels bancs centrals.

Categories: General Tags: