Home > General > El mercat, atent a la dada de despesa de consum subjacent americà

El mercat, atent a la dada de despesa de consum subjacent americà

27/05/2023

Les borses europees ahir divendres van obrir en positiu i intentaven recuperar-se de les caigudes viscudes dijous. Ahir va ser un dia ple de notícies macroeconòmiques. A primera hora del matí es van conèixer les vendes minoristes al Regne Unit, que van repuntar a l’abril més del previst, van augmentar un 0,5% per compensar el debilitament del mes de març, quan les vendes van caure un 1,2%. Als Estats Units es van conèixer comandes de béns durables i la xifra de preus de despeses de consum subjacent, una de les dades que més agrada a la Reserva Federal. Donat que després de tantes turbulències, el mercat americà i el soroll sobre el sostre del deute, i les recents dades de PIB i PMI, no queda clar quina decisió prendrà l’organisme en la seva pròxima reunió del mes de juny.
Prenent el punt de la situació actual de les negociacions del sostre del deute, les reunions continuen intensificant-se. El president de la Cambra de Representants ha suggerit que estan més prop d’un acord. El dijous hi havia notícies que ambdues parts havien acordat aixecar el sostre del deute fins al 2025, però encara hi ha temes clau sobre la taula, entre els quals destacarien noves plantes energètiques (els demòcrates volen prioritzar les plantes renovables i els republicans les fòssils), la quantitat total de despesa en els pròxims pressupostos (els republicans insisteixen a aplicar fortes retallades en la despesa social) i altres exigències republicanes. El president de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, ja ha començat a avisar els seus que un acord “decebrà alguns diputats”, en referència als més radicals del seu partit. El problema és que els terminis són molt ajustats, ja que el Tresor tindrà problemes d’impagament entre el 2 i el 9 de juny i els tràmits legislatius podrien tardar almenys 10 dies, per la qual cosa creix la possibilitat que, com ja va passar el 2011, els Estats Units fregui el default tècnic durant unes hores o dies mentrestant el text passa pel Congrés i pel Senat.

Categories: General Tags: