Home > General > Les dades de la inflació marquen el compàs dels mercats europeus

Les dades de la inflació marquen el compàs dels mercats europeus

01/03/2023

Última sessió de mes enmig d’una setmana en què estem coneixent dades de la inflació de les diferents zones geogràfiques.
Per una banda, ahir es va conèixer ja la inflació subjacent del nostre país veí, Espanya, i no han estat bones notícies. Recordem que la inflació subjacent és la dada que exclou dels seus càlculs els elements que aporten més volatilitat a l’anàlisi: l’energia i l’alimentació. Aquesta dada ha tornat a repuntar. Aquest mes de febrer ha pujat un 6,1% interanual, el que significa dues dècimes més de la dada del mes anterior i, el que és pitjor, es confirma la fi de la tendència baixista que la inflació subjacent acumulava des de l’agost i a la que ha posat fi aquesta entrada del 2023.
Pel que fa a l’altre país veí, França, els preus segueixen sense donar una pausa en la seva tendència alcista. Aquest mes la inflació ha marcat un 6,2% interanual, també dues dècimes per sobre de la del mes de gener. Aquesta taxa també marca una dècima per sobre de les expectatives. Així doncs, la inflació francesa encadena el segon mes de repunt després de la desinflació que es va registrar a final del 2022.
Les pròximes dades de la inflació que coneixerem aquesta setmana seran la d’Alemanya, avui, i la de la zona euro, demà. Aquestes són unes dades que seguirà de molt de prop el Banc Central Europeu i que utilitzarà per fer front a les seves prò­ximes decisions en política monetària i pujada de tipus.
Davant d’aquestes dades, els mercats europeus afrontaven l’última sessió del mes de febrer amb to negatiu, tot i que de manera moderada.
En clau geopolítica, destaquem l’acord per Irlanda del Nord al qual han arribat el Regne Unit i Brussel·les, un dels punts que quedaven sense resoldre en les negociacions del Brexit i, per tant, un pas endavant per arribar al final d’aquestes llargues negociacions. Ha estat finalment el tercer govern britànic, liderat per Rishi Sunak, el que ha firmat, juntament amb la presidenta de la Comissió Europea, el Tractat de Windsor sobre Irlanda del Nord.

Categories: General Tags: