Home > General > Tancant el gener amb optimisme

Tancant el gener amb optimisme

01/02/2023

Les borses ahir van seguir sense un signe clar, amb indeterminació. Com era d’esperar va ser un dia de pocs moviments als mercats i tot gira entorn a la reunió de la Reserva Federal que es va iniciar ahir, però no serà fins avui que es coneixerà la decisió de política monetària, concretament a les vuit de la tarda. I demà el Banc Central Europeu i el Banc d’Anglaterra. Aquest mes de gener ha sigut clarament alcista als mercats tocant el doble dígit a Europa i el Nasdaq. Pel que fa al mercat de renda fixa global, ha estat excepcionalment bo.
Els mercats europeus es van aixecar amb les dades positives a la Xina, que va presentar un repunt a la indústria manufacturera el mes de gener, després de tres mesos consecutius amb contracció, gràcies a la recuperació després del canvi d’estratègia pel que fa a la política de covid zero. El PMI no manufacturer a la Xina es va disparar fins a 54 punts comparat amb els 41 punts de la dada anterior. Des d’Alemanya van sorprendre les caigudes en les vendes minoristes baixant un 5,3% al desembre, contrastant amb la pujada de l’1,9% del novembre. També vàrem conèixer la xifra del PIB de l’eurozona, que es va expandir un 0,1% durant l’últim trimestre del 2022.
L’FMI ha revisat les estimacions de creixement globals del 2023 lleugerament a l’alça fins al 2,9% des del 2,7% anterior (3,1% vs. 3,2% anterior per al 2024), és la primera vegada que revisa el creixement a l’alça en un any, sobretot gràcies a emergents i especialment a la Xina, en què espera un creixement del 5,2% vs. el 4,3% anterior, mentre que l’eurozona i els Estats Units creixerien un 0,7% el 2023 i l’1,4% el 2024 (vs. 0,5% i 1,0% anterior). L’organisme va alertar que tot i la reducció de la inflació en els mesos anteriors, cal tenir en compte que el procés de normalització de la dada d’inflació no serà immediat i tindrà el seu procés en el temps.

Categories: General Tags: