Home > General > La guerra s’intensifica i desploma els actius europeus

La guerra s’intensifica i desploma els actius europeus

05/03/2022

L’atac a la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia durant la matinada d’ahir va provocar una nova onada de pànic a les borses europees, reaccionant amb baixades d’entre el 3% i el 4%. L’euro també va recollir el temor a la intensificació del conflicte militar depreciant-se fortament respecte al dòlar, i situant el tipus de canvi prop d’1,0950. D’altra banda, el potencial desequilibri en l’oferta i demanda de matèries primeres les feia repuntar un dia més, obtenint el petroli una alça de més del 3%. En aquest tipus de producte no es veu una setmana amb un augment d’aquest calibre des de la dècada dels seixanta.
L’acció coordinada dels països d’Occident per ofegar econòmicament Rússia va escalar un punt més, que ja s’estan plantejant la total congelació de les importacions d’energia russa. Això suposaria encara més pressió per al Kremlin, ja que els oligarques russos que han propiciat la permanència de Putin en el poder durant dècades estan veient minvar les seves fortunes a passos de gegant. Quant a les negociacions entre Rússia i Ucraïna, s’ha arribat a un acord per obrir una via segura de sortida del país a dones i nens.
Respecte al calendari econòmic, el PMI del sector de la construcció al Regne Unit presentava una millora de més de tres punts, fins a 59,1, substancialment superior a les expectatives dels analistes. A l’altre costat de l’Atlàntic, els EUA publicaven diversos indicadors laborals com l’evolució dels ingressos mitjans per hora, les nòmines no agrícoles, la taxa de participació laboral i la taxa d’atur.

Categories: General Tags: