Home > General > La moneda local pot arribar a Barcelona el 2019

La moneda local pot arribar a Barcelona el 2019

Un total de 24,5 milions d’euros serà el que destini l’Ajuntament de Barcelona al Pla d’Impuls de l’Economia Social i Solidària (resumit com ESS) previst per realitzar-se entre els anys 2016 i 2019.

Aquest nou pla ha estat presentat amb la intenció de potenciar el desenvolupament de Barcelona a través de noves idees que dotaran la ciutat d’una presència més independent a Europa.

Arriba la moneda virtual

Aquest pla presentat per Ada Colau i el seu equip reuneix ni més ni menys que 124 idees que es duran a terme perquè Barcelona prosperi. Algunes són més sonades que altres, però totes intentaran guanyar rellevància i servir de guia a futures decisions que es prenguin en la resta de la comunitat catalana.

moneda virtual a catalunya

En termes d’economia el que està previst que passi és que s’introdueixi la creació d’una moneda local. No serà una moneda a l’ús, cosa que causaria bastants problemes entre els ciutadans, sinó una moneda social virtual. Això vol dir que es seguirà un model més semblant a Bitcoin i altres sistemes que al de les monedes tradicionals.

Tot i així, per ara és un esbós d’idea i no hi ha definit un pla a seguir específic. Barcelona vol tenir la seva moneda i és una cosa que s’ha votat de forma comuna, encara que tal i com ha declarat Gerardo Pisarello, tinent d’alcalde de la ciutat comtal, per ara no s’ha definit un model determinat.

En què consistirà específicament aquest projecte?

Està integrat a Urban Innovation Action, un programa gestionat a Europa que té la finalitat de donar suport a la inserció de la renda municipal i que vol afrontar nous desafiaments. La bona notícia per als que li donen el seu suport a la iniciativa és que el projecte de la moneda social sí que ha entrat en una fase preliminar contextualitzada que dóna esperances que es dugui a terme d’aquí a poc.

¿Però és un pla que compta amb el suport de totes les parts? Depèn de com ho mirem.

Fora de Barcelona les opinions no són tan positives

El Banc d’Espanya és conscient dels plans que té Ada Colau i el seu equip i creu que hauria de pensar dues vegades les seves decisions. La primera advertència sobre els riscos d’imposar aquesta moneda social els va llançar el Banc d’Espanya en 2015.

bitcoin

Ara han recordat que no és un pla massa positiu i que no augura un bon futur econòmic. Fernando Restoy, subgovernador del Banc d’Espanya, esmenta que donar inici a aquesta proposta és una mesura indesitjable i que havia millors opcions per introduir canvis de tipus econòmic.

El pla segueix endavant

Però des de Barcelona opinen que encara que el Banc d’Espanya no estigui d’acord, ells creuen en la proposta i en la idea. Per a la ciutat comtal serà una mesura positiva que millorarà l’activitat econòmica social i el factor de solidaritat, atès que permetrà impulsar la creació de més llocs de treball.

L’objectiu de Barcelona és ser un exemple per a altres ciutats que vulguin apostar per l’economia plural i l’economia social. Altres ciutats que ja han adoptat aquest tipus de mesures són Montreal, al Canadà i París, a França. Si tot va bé es demostrarà que Barcelona té espai per a un tipus d’economia diferent, més innovadora en tots els aspectes, amb responsabilitat i sense especulació de per mig.

economia

Implantar una moneda social que treballi de forma local ajudarà a que l’activitat econòmica es vegi millorada. En 2017 es començaran a veure les primeres conseqüències d’això i fins i tot està prevista la creació d’un centre que servirà com a referència de la innovació en aquest programa econòmic.

Des d’aquest lloc es posaran en marxa altres activitats i programes relacionats que també tenen la intenció d’unir més els barris per mitjà de mesures solidàries. Tot està emmarcat en la política catalana que pretén impulsar l’economia social de la ciutat trencant amb les tradicions que s’han mantingut en les últimes dècades.

Barcelona, com de costum, vol ser una referència, un exemple que tinguin en compte els governs d’altres parts del món i d’Espanya en general. Les seves idees són bones, encara que diferents. S’espera que es puguin comprovar aviat els resultats d’aquestes mesures i que a poc a poc es comprovi el seu èxit.

Categories: General Tags:
  1. No hi ha cap comentari, encara.
  1. No hi han trackbacks.