Home > General > Donald Trump i els dubtes polítiques sobre Espanya

Donald Trump i els dubtes polítiques sobre Espanya

Ningú esperava que Donald Trump guanyés les eleccions nord-americanes. S’ha convertit en president dels Estats Units en contra de tot pronòstic, perquè pocs apostaven per ell. El milionari està camí de la Casa Blanca, on s’assentarà al mes de gener. I això vol dir canvis per a la resta de països.

Perquè al cap ia la fi, Nord Amèrica té un paper molt rellevant a nivell internacional i és lògic que es produeixin canvis globals cada vegada que dins d’aquesta nació hi ha un canvi de rumb radical. Però com afectarà això a Espanya exactament? De moment el que veiem són dubtes polítiques molt raonables.

Espanya derrotada

És curiós, però la major part de la societat espanyola s’ajustava en els sondejos a estar del costat de Hillary Clinton en les eleccions nord-americanes. La qual cosa és estranya per diversos motius. Primer: no és que la política nord-americana tingui molta presència a Espanya. Segon: la majoria dels ciutadans d’acord en alguna cosa? Impossible.

Però Espanya és un país de bones vibracions, de bons pensaments i de portar-nos bé. Això implica que tots estem en contra del canvi climàtic encara que no ens import, que no volem que es margini cap tipus de persona i que defensem que es protegeixin els trèvols de quatre fulles perquè no siguin arrencats. Som aquest tipus de gent a la qual Donald Trump té mania, perquè ell odia els “good feelings” de l’actualitat, aquests que ens porten a tots a ser políticament correctes.

Així que quan Trump va guanyar mitja Espanya es va posar les mans al cap. Va haver-hi persones que, encara que no hagin escoltat un discurs de Trump, Clinton o fins i tot Obama (i han tingut anys per a això), estaven esperant amb el cor en un puny per conèixer el resultat. Potser era perquè d’aquest dependria part del futur d’Espanya. Potser, qui sap.

Europa canvia

Espanya està a Europa i Europa no és precisament el major amor de Donald Trump. Ens ha vigilat des de fa temps i ell té els seus propis amics. Nosaltres arrosseguem alguns problemes de formar part de la Unió Europea, però també ens beneficiem de molt. Necessitem a Europa tant com necessitem que Estats Units no ens vegi com ovelles negres que només valgui la pena visitar per anar a la platja.

Mariano Rajoy va enviar un missatge urgent a Trump per donar-li l’enhorabona quan es va anunciar el vencedor. Això va estar bé. També es va emetre una ordre per part de Rajoy perquè en els dies posteriors al resultat de les eleccions de Estats Units no es realitzés cap crítica a Trump des d’Espanya. No fos cas que ens veiés com un d’aquests països petits i molestos als quals cal pressionar amb contundència perquè deixin de molestar.

La situació política a Espanya és de canvi i incertesa. Obama ja va esmentar en el seu moment que Europa hauria de pagar més per la defensa que reben dels nord-americans. Això suposarà més despeses per a Espanya. El país haurà de veure com s’enfronta amb tot el tema de la separació de Nord Amèrica i Mèxic.

Per què? Perquè Espanya s’ha de portar bé amb Trump, però l’expansió dels negocis espanyols s’està produint a través de Llatinoamèrica i això és imprescindible. A més, tenim a Aznar, del qual potser no us recordeu. L’home porta uns anys mig desaparegut, perquè no està precisament en el costat d’Obama. Però ara que canvia el corrent i que els republicans són de la família, li veurem crescut de nou.

I després hi ha tot el tema de la Independència, el que molts experts diuen que està en la línia del que Donald Trump dóna suport i d’un corrent de pensament que s’està estenent en el món sencer. Això últim podria finalment no arribar a bon port, perquè el vincle amb Trump arriba tard. Si la independència catalana s’hagués establert arran de la victòria de Donald Trump a Estats Units hauria estat un moviment potent i complex, però havent fallat en tants casos previs possiblement no hi haurà diferència en aquesta ocasió.

Serà qüestió de veure i esperar, però que tampoc esperin els que donen suport a la independència veure a Trump altra vegada per Barcelona i molt menys parlant d’això.

Categories: General Tags:
  1. No hi ha cap comentari, encara.
  1. No hi han trackbacks.