Home > General > Setmana clau en les decisions dels bancs centrals

Setmana clau en les decisions dels bancs centrals

06/05/2023

Tanquem una setmana clau en conèixer les decisions que han pres els principals bancs centrals i que han donat més llum sobre el que es pot esperar quant a expectatives de política monetària i, en conseqüència, les seves múltiples variants, que afecten l’economia global.
Per una banda, dijous va ser el torn del Banc Central Europeu. La institució va decidir reduir el ritme de pujades dels tipus i només va pujar en aquesta ocasió 25 punts bàsics per setè mes consecutiu. Deixant la porta oberta a repetir la mateixa pujada en la propera reunió del mes de juny amb l’objectiu de portar els tipus a nivells més restrictius, segons paraules de la presidenta, que també va indicar que no està establert on és el territori suficientment restrictiu. Aquesta decisió es va prendre amb el consens de tots els membres, tot i que hi havia membres a favor d’apujar 50 punts bàsics en lloc de 25. Amb aquesta nova pujada la taxa de dipòsit es va situar en el 3,25%, la resta de tipus principals també van pujar 25 pbs, situant el tipus de refinançament fins al 3,75%, i la facilitat marginal de crèdit en un 4%.
Pel que fa a la Reserva Federal, dimecres va anunciar una nova pujada dels tipus d’interès de 25 punts bàsics, fins al 5%-5,25%, màxims del 2007. La clau de la reunió va ser que la Fed obre la porta a finalitzar el cicle de pujades.
En el comunicat va passar de dir “pujades constants” a limitar-se a recordar que “el comitè monitoritzarà de prop la informació i estudiarà les seves implicacions”, i que “estarà preparat per ajustar la seva posició” si és necessari, fet que implica que la marató de 10 pujades de tipus consecutives sembla que ha tocat sostre de moment.

Categories: General Tags: