Home > General > L’IPC alemany aviva les expectatives d’augment de tipus

L’IPC alemany aviva les expectatives d’augment de tipus

31/03/2023

El verd va tornar a lluir a les principals places borsàries, pujant set de les vuit darreres jornades, situant-se molt a prop dels nivells previs a la inestabilitat iniciada al març, per les pors sobre el sector bancari iniciat el 9 de març amb Silvergate Bank als Estats Units.
Pel que fa a dades macroeconòmiques que van recolzar els mercats, ahir vàrem tenir l’IPC d’Espanya, que va sorprendre el mercat, caient amb força fins a nivells del 3,3% des del 6% anterior, sent la millor dada des de l’agost del 2021. Aquesta caiguda tan abrupta de la inflació s’explica per l’efecte base. Aquesta dada es compara amb el de març del 2022, un mes després de l’inici de la guerra a Ucraïna. Aquesta comparació genera un gran contrast degut a l’abaratiment del preu de l’electricitat i dels carburant, fet que ha permès aquesta caiguda. La dada negativa ve per la xifra de la inflació subjacent (excloent energia i alimentació), que s’ha reduït només una dècima, situant-se en el 7,5% interanual, sent la primera baixada en els darrers 23 mesos.
També es va publicar l’IPC alemany, que es va desaccelerar menys del previst. Va caure al març fins al 7,4% des del 8,4% del mes anterior. És la taxa més baixa des de l’abril. Aquesta xifra ha avivat les expectatives de majors pujades de tipus per part del Banc Central Europeu en la seva propera reunió.  Així ho han reflectit els rendiments dels bons governamentals europeus. El Bund alemany a 10 anys ahir va cotitzar prop del 2,40%, el bo d’Espanya a 10 anys arribava a cotitzar al 3,42% i l’italià a 10 anys,  al 4,25%.
Des dels Estats Units vàrem conèixer l’última revisió del PIB del quart trimestre del 2022, que es va situar en el 2,60% anual, per sota de l’esperat, i la primera xifra del 2,9%. La rebaixa reflecteix principalment la revisió a la baixa de les exportacions i de la despesa dels consumidors.

Categories: General Tags: