Home > General > La banca aboca els mercats a profundes caigudes

La banca aboca els mercats a profundes caigudes

25/03/2023

Creix la preocupació per la banca. En una setmana que ha estat marcada per les reunions dels banc centrals, amb la Reserva Federal, el Banc d’Anglaterra, el Banc Nacional Suís i el Banc de Noruega pujant els tipus tal com s’esperava en cadascun d’ells, sembla que els inversors han hagut d’enfocar la seva atenció cap a la banca. No fa ni una setmana que es coneixia el futur de Credit Suisse, el qual ha estat comprat pel primer banc suís, UBS. Ahir saltaven les alarmes a Alemanya amb el Deutsche Bank. Tant les accions d’UBS com les de Deutsche Bank queien amb força, augmentant la por al contagi financer. El banc alemany acumula pèrdues de fins al 20% des que van iniciar-se les turbulències, un banc que està arrossegant problemes de rendibilitat i pèrdues durant anys. En aquesta ocasió el que atemoria els inversors era l’augment del risc d’impagament del seu deute subordinat i, en conseqüència, els CDS (Credit Default Swaps), els quals estaven disparats.
Els CDS són contractes financers que s’utilitzen per cobrir-se davant del risc d’impagament d’un bo o un préstec. És a dir, s’utilitzen per mitigar el risc de crèdit en els mercats financers i poden ser objecte de negociació en si mateixos. Així doncs, quan parlem que el CDS d’un emissor s’està disparant ens referim al fet que hi ha un augment del risc d’impagament.
Amb aquestes caigudes d’ahir els mercats eliminaven els guanys que havien aconseguit acumular aquesta setmana. Les caigudes superaven el 2% en el cas dels mercats europeus en el moment d’obertura de Wall Street.
En clau macroeconòmica, l’economia espanyola mostrava una expansió d’un 5,5% interanual durant el 2022 en la publicació del PIB, que suposa el segon any consecutiu de creixement després de deixar el terreny negatiu al qual el PIB es va veure abocat l’any de la pandèmia.

Categories: General Tags: