Home > General > Fent balanç del 2022

Fent balanç del 2022

31/12/2022

L’última sessió de l’any. El 2022 ha estat molt marcat per l’increment exponencial de la inflació, que ha creat preocupació global, el conflicte bèl·lic a Ucraïna i la tensió territorial per part de la Xina a Taiwan. Aquest final d’any s’està veient la possibilitat de reobertura econòmica a la Xina, després de més de dos anys molt estrictes amb la política de covid zero, a conseqüència dels aldarulls i de les manifestacions ciutadanes. En l’últim període de l’any el govern xinès ha començat a flexibilitzar-la, fet que ha ajudat a la recuperació de les borses asiàtiques en l’últim mes. Aquest any també ha estat marcat pel canvi de política monetària dels bancs centrals per intentar pal·liar els efectes de la inflació. Els bancs centrals estan prioritzant l’estabilitat de preus sacrificant el creixement.
La renda fixa ha patit un dels seus pitjors anys, ha vist incrementar les rendibilitats, fet que ha provocat fortes caigudes de preus. Les rendibilitats sobiranes arribant a nivells del Treasury a 10 anys a 4,24%, tancant l’any prop del 3,84%, el Bund tancant l’any en els seus màxims, prop del 2,51%. L’euríbor també tanca en els seus nivells més alts des dels darrers 14 anys, situant-se el tancament de l’any per sobre del 3%.
L’evolució de la divisa també ha patit forta volatilitat aquest any, l’eurodòlar ha trencat la paritat, que no succeïa des del 2002, arribant a encreuar-se a 0,9594 euros per dòlar, però després de les decisions de tipus de final d’any dels bancs centrals van fer que el dòlar tornes a depreciar-se contra l’euro i finalitzés l’any a nivells prop d’1,068.

Categories: General Tags: