Home > General > Sorpresa per la decisió del Banc Central del Japó

Sorpresa per la decisió del Banc Central del Japó

21/12/2022

Ahir els mercats europeus obrien amb la sorpresa de la decisió de tipus del Banc Central del Japó (BoJ), trencant la tendència de  suavitzar el ritme de pujades de tipus, que va incrementar el tipus un 0,5%, fet que ha provocat una ràpida reacció als mercats de renda fixa pujant els tipus del Treasury a 10 anys americà i el Bund alemany, i va provocar una forta apreciació del ien, amb una caiguda del Nikkei de gairebé un 2,5%. Els analistes han interpretat aquest moviment del BoJ com un primer pas per desmuntar la seva política monetària acomodatícia per fer front a la inflació, i així abandonar la seva política ultraconservadora i passar-se a la tendència d’enduriment monetari. En aquest sentit, el mercat esperava algun moviment semblant però potser no tan agressiu com ha estat finalment.
Els ministres d’Energia de la UE van arribar a un acord per limitar la volatilitat del preu del gas a escala europea, posant un topall al preu en 180 euros/MWh i un diferencial de 35 euros/MWh respecte al preu del gas natural liquat, totes dues condicions durant tres dies seguits.
A Europa es va conèixer la inflació majorista a Alemanya, sent millor que l’esperada. Pel que fa a dades del mercat immobiliari americà, aquesta setmana vam conèixer-ne vàries. Dilluns es va publicar el sentiment de constructors, que va caure aquest mes de desembre a nivells baixos no vistos des del 2012. Segons l’Associació Nacional de Constructors d’Habitatges (NAHB en les sigles en anglès), ha empitjorat fruit de la pujada de tipus per lluitar contra la inflació, l’encariment dels materials i la mà d’obra, que han encarit la construcció. Ahir es van conèixer els permisos de construcció del mes de novembre, que han estat per sota de l’esperat pels analistes i inferiors a la dada anterior.

Categories: General Tags: