Home > General > Crisi al Regne Unit amb la dimissió de Liz Truss

Crisi al Regne Unit amb la dimissió de Liz Truss

22/10/2022

Finalment dijous Liz Truss, la premier del govern britànic, presentava la seva renúncia enfront de la residència de Downing Street. Enrere deixa 45 dies de lideratge, ni un mes i mig, el govern més curt de la història del Regne Unit, tot i haver viscut un dels esdeveniments més rellevants del país: la mort de la sobirana Elisabet II, la qual ens deixava tres dies després de donar la seva benvinguda a qui, en aquell moment, era la nova primera ministra. Truss va arribar al govern substituint Boris Johnson. El caos i la indignació de la ciutadania envers les noves polítiques de la primera ministra feien pensar que el seu mandat no seria gaire llarg. Després que la setmana passada fes fora el seu ministre de Finances, va ser l’ultima escala al preci­pici.
Pocs dies després d’assumir el càrrec, Liz Truss va anunciar un paquet de mesures econòmiques que van tensar els mercats financers fins al punt de portar a la seva divisa, la lliura esterlina, a mínims de 37 anys. Entre aquestes mesures s’incloïa eliminar la taxa del 45% de l’impost sobre la renda que paguen les persones que guanyen més de 150.000 lliures esterlines l’any. També va anunciar una retallada de la taxa bàsica de l’impost sobre la renda del 20% al 19% i la polèmica eliminació de topall dels incentius o bonificacions salarials als banquers. Truss va intentar rectificar tirant enrere la gran majoria d’aquestes mesures econòmiques i fent fora el seu ministre de Finances, però res ha servit per evitar la fi del seu curt mandat.
Pel que fa al comportament i nivell del selectiu britànic, el FTSE-100, ja registra pèrdues de l’any en més d’un 6%. Recordem que aquest selectiu era l’únic d’Europa i de gran part dels mercats mundials que aconseguia mantenir-se en positiu. Tot i això, manté la diferència amb la resta de selectius europeus, que registren pèrdues de l’any entre el 15% i el 20%.

Categories: General Tags: