Home > General > El BCE apuja els tipus en 50 punts bàsics. I ara què?

El BCE apuja els tipus en 50 punts bàsics. I ara què?

23/07/2022

El Banc Central Europeu ha incrementat aquest dijous tots els seus tipus de referència en 50 punts bàsics, la primera pujada que efectua en 11 anys, des del 2011. Així doncs, el tipus de dipòsit se situa en el 0,00% i, d’aquesta manera, abandona un entorn de tipus en negatiu que s’ha allargat anys, concretament, des del 2014. La pujada de tipus ha estat aprovada per unanimitat. Aquesta pujada de 50 punts bàsics, quan en declaracions de mesos anteriors la presidenta Christine Lagarde havia declarat que ho farien en 25 punts bàsics, va ser justificada per part del BCE per l’increment dels riscs de la inflació i per la depreciació de l’euro, el qual va arribar a tocar la paritat amb el dòlar durant la setmana passada.
Lagarde va assenyalar també que la intenció és apujar els tipus fins als nivells de neutralitat, encara que va reconèixer que no tenen clar on es troba aquest nivell de neutralitat. Diversos membres del BCE apunten el fet que la neutralitat se situaria entre el 1% i el 2%.
El BCE va aprovar també per unanimitat el mecanisme antifragmentació, més conegut com a TPI (per la seva sigleaen anglès: Transmission Protection Instrument). El TPI podrà activar-se per contrarestar les dinàmiques de mercat desordenades i injustificades que representin una amenaça per a la transmissió de la política monetària.
En aquest context, l’euro guanyava posicions davant del dòlar estatunidenc tot i que perdia part del revulsiu que experimentava dijous al migdia atesa la publicació de la decisió de la pujada de tipus que ha fet el BCE.

Categories: General Tags: