Home > General > Preocupació davant un possible tall d’energia a Europa

Preocupació davant un possible tall d’energia a Europa

31/03/2022

El dia va començar amb la publicació de l’IPC espanyol, que sorprenia amb un augment del 9,8% interanual respecte al 8% esperat, suposant la taxa més alta des del 1985. A Alemanya la xifra es va situar en el 7,3%, el nivell més alt en 40 anys.
Als Estats Units el PIB del quart trimestre del 2021 va créixer un 6,9%, dues dècimes per sota del pronosticat, mentre que el canvi en l’ocupació no agrícola va augmentar en 455K.
Les borses europees van corregir ja que la desconfiança mútua entre les parts negociadores sobre el conflicte a Ucraïna va pesar sobre l’optimisme del dia anterior.  L’Euro Stoxx-50 va corregir un punt percentual, sent el DAX el més perjudicat amb una davallada de l’1,46%. Wall Street operava amb pèrdues moderades en horari de tancament europeu; l’S&P-500 cotitzava en 4.600 punts baixant gairebé mig punt percentual.
El petroli augmentava més d’un 3% després d’una caiguda més abrupta de l’esperada en els inventaris de cru publicats per l’AIE, i de la major preocupació sobre el subministrament energètic. En aquest sentit, el vicecanceller alemany Robert Habeck anunciava l’inici d’un pla d’emergència preventiu, dissenyat per fer front a un possible tall de subministrament d’energia deliberat per part del Kremlin. Recordem que Rússia ha anticipat que exigirà el pagament de l’energia en rubles, un tema al qual Europa es nega en el marc dels contractes d’exportació sig­nats entre les parts. L’esmentat pla, en fases més avançades d’emergència, preveu el racionament en el consum de gas del país.

Categories: General Tags: